Lost in translation: Ministrul Apararii cere ancheta, dupa ce declaratiile sale despre un "Schengen militar" au fost denaturate

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 18:51
628 citiri
Lost in translation: Ministrul Apararii cere ancheta, dupa ce declaratiile sale despre un "Schengen militar" au fost denaturate
Foto: Ministerul Apararii

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a cerut o ancheta care sa verifice de ce declaratiile sale legate de asa-zisul Schengen militar au ajuns in presa intr-o forma distorsionata.

Oficialul a vorbit, sambata, in Comisia pentru aparare si securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunarii Parlamentare a NATO, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Aici, el a adus vorba despre asa-numitul Schengen militar. Agerpres a publicat un videoclip in care ministrul vorbeste in engleza, iar peste vorbele sale se aude un traducator, cel mai probabil cel al Senatului.

"Ati vorbit si despre birocratie. Suntem foarte constienti de procedurile birocratice de la granitele Romaniei, de aceea am insistat si am vorbit si in Guvernul nostru, am discutat despre un asa-numit Schengen militar, fara a vorbi de Schengen-ul insusi. Sigur, convoaiele militare stau in sir la granita, pentru ca acestea sunt regulile. Incercam cumva sa cream noi reguli, dar toate fac parte din politica generala care se refera la Schengen.

Inca o data subliniez acest lucru. Daca trebuie sa discutam despre un Schengen militar sa revenim la agenda Schengen-ului insusi sa o discutam inca o data. Cred ca Romania merita sa fie parte din spatiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi in eforturile noastre de a dovedi ca suntem un partener de incredere pentru Alianta, dar si pentru SUA" - asa suna traducerea cu pricina.

La scurt timp dupa publicarea stirii si acestui clip, a venit si o reactie din partea Ministerului Apararii Nationale al Romaniei, printr-un comunicat de presa care contrazice declaratia tradusa in Senat. Potrivit sursei citate, Fifor ar fi spus ca "abordarea unui spatiu Schengen militar nu se poate realiza fara ca tara noastra sa continue demersurile de aderare la Spatiul Schengen".

"Infirmam categoric ideea lansata in spatiul public potrivit careia, in cadrul Guvernului Romaniei, s-a luat in discutie ideea de formare a unui spatiu Schengen militar. Facem precizarea ca sintagma 'Schengen militar' se refera generic la simplificarea procedurilor si a legislatiei tarilor europene pentru a facilita miscarea trupelor NATO, dintr-o tara in alta, astfel incat participarea la exercitii cu un numar mare de trupe si echipamente sa se desfasoare rapid", se mai arata in comunicat.

Ulterior, Fifor a dat share pe contul sau de Facebook la comunicatul ministerului, fara a adauga alte comentarii si fara a da explicatii pentru declaratia sa initiala, fapt ce gene ...citeste mai departe despre "Lost in translation: Ministrul Apararii cere ancheta, dupa ce declaratiile sale despre un "Schengen militar" au fost denaturate" pe Ziare.com

#Fifor Schengen militar, #Schengen militar , #Stiri Guvern