Liviu Dragnea cere restituirea dosarului sau la DNA, pentru refacerea urmaririi penale

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 16:20
1366 citiri
Liviu Dragnea cere restituirea dosarului sau la DNA, pentru refacerea urmaririi penale
Vicepremierul Liviu Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut vineri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca dosarul sau sa fie restituit la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale.

Printre motivele invocate de avocatul sau, Marian Nazat, a fost si acela ca procurorii i-au incalcat lui Liviu Dragnea dreptul la aparare deoarece nu i-au prezentat intreg materialul de urmarire penala.

De asemenea, avocatul s-a plans ca Lucian Papici, procurorul de la DNA care a finalizat dosarul Referendumul, a fost lipsit de impartialitate prin afirmatiile pe care le-a facut in cadrul unui interviu, ceea ce arata ca procurorul a dorit cu orice pret sa-l trimita pe Liviu Dragnea in judecata.

Avocatul Marian Nazat a mai reclamat faptul ca procurorii DNA au refuzat sa-l audieze pe premierul Victor Ponta in acest dosar in calitate de martor. In plus, el a aratat ca in dosar sunt preluate afirmatii ale presedintelui Traian Basescu, fapt ce atesta din nou lipsa de impartialitate a procurorilor.

Pe de alta parte, avocatii celorlalti 74 de inculpati au cerut ca dosarul lor sa fie disjuns de cel al vicepremierului, deoarece in opinia lor faptele acestor inculpati nu au legatura cu acuzatiile care i se aduc lui Liviu Dragnea. Astfel ca considera ca ar trebui sa fie judecati separat de Liviu Dragnea.

Completul de trei judecatori, format din Lavinia Lefterache, Corina Jijiie si Lucia Rog, a anuntat ca se va pronunta pe 10 ianuarie 2014, atat pe cererea de disjungere, cat si pe solicitarea de restituire a dosarului.

De asemenea, magistratii vor solicita DNA sa explice de ce dosarele altor inculpati acuzati de fraudarea referendumului au fost trimise la parchete din teritoriu.

"Asta e cadoul lui Basescu si eu il apreciez. Avem termen astazi. Prima data cand vin aici. O sa port si crucea asta. Dincolo de Liviu Dragnea, cred ca este un proces despre democratie. O sa stim dupa acest proces daca in Romania o sa mai avem dreptul sa facem campanie electorala, o sa stim daca mai avem dreptul sa spunem oamenilor sa iasa la vot sau, dimpotriva, o sa le spunem sa stea acasa, pentru ca nu cumva prezenta la vot sa fie considerata folos necuvenit pentru partide", a afirmat Dragnea la intrarea in sediul instantei.

Intrebat de jurnalisti daca a folosit un sistem informatic pentru fraudarea votului, asa cum se arata in rechizitoriul procurorilor, Dragnea a spus: "Acest sistem nu putea fi folosit pentru fraudare si, pe de alta parte, nu l-am folosit eu".

Vicepremierul s-a intrebat de ce in 2009 a fost folosit acelasi sistem de SMS-uri pentru numararea voturilor in campania lui Traian Basescu, iar acum acest sistem nu mai este bun.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale", precizeaza DNA.

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, mai precizeaza DNA.

liviu

#Dosar DNA Liviu Dragnea, #Liviu Dragnea acuzatii DNA, #urmarire penala Dragnea , #Stiri Guvern