Liderii UDMR sunt prizonieri in capcana secuiasca. Cum ii joaca Viktor Orban pe degete

Sambata, 13 Mai 2017, ora 09:05
507 citiri
Liderii UDMR sunt prizonieri in capcana secuiasca. Cum ii joaca Viktor Orban pe degete

Recensamantul din 2011 a identificat 1.227.000 de maghiari din totalul de 20.000.000 de cetateni romani, adica un procentaj de putin peste 6% din totalul populatiei. Unde traiesc acesti maghiari?

Practic, jumatate dintre ei locuiesc in doar trei judete (Mures, Harghita si Covasna), dintre care in doua dintre aceste trei judete (Harghita - 258.000 si Covasna - 150.000) maghiarii reprezinta majoritatea covarsitoare. In Mures se afla aproximativ 200.000 de maghiari.

Cealalta jumatate se gaseste raspandita in restul teritoriului intracarpatic: o treime dintre maghiari este concentrata in zona de nord-vest (Bihor - 138.000, Cluj - 103.500, Satu Mare - 112.500, Salaj - 50.000), iar restul se imprastie in Timis (35.000), Arad (36.000), Maramures (33.000) etc.

Daca luam in considerare performanta economica a judetelor Romaniei, putem lesne observa ca printre codasele la indicatorul PIB/locuitor anul trecut se numara si judetele "secuiesti", Harghita si Covasna (ambele aflate cam la jumatate fata de media nationala, oricum la jumatate fata de Cluj, Timis sau Brasov, judete cu populatie maghiara semnificativa).

Iata cum ar arata o harta a "peformantei" din tara noastra, sugestiv prezentata de catre Curs de Guvernare:

Practic, locul unde maghiarii sunt cel mai "expusi" la bunastare este Timisul, apoi urmeaza Clujul, Brasovul, Sibiul, Aradul, Hunedoara, Alba, Bihorul, Muresul etc.

Cu alte cuvinte, cu cat mai "integrati" sunt maghiarii in majoritatea romaneasca, cu atat mai prosperi sunt.

Evident ca prosperitatea vine "la pachet" si cu un alt orizont social, cu un alt nivel al asteptarilor politice.

In ceea ce priveste nivelul de "bunastare" repartizat pe judete, putem sa consideram ierarhia salariului mediu, in care judetele din secuime sunt la coada clasamentului national (sursa Ziarul Financiar):

Realitatea semnificatiei acestor cifre este urmatoarea: in judetele Harghita si Covasna, politicienii maghiari locali (cu largul concurs al UDMR) insista de ani buni pe ideea infiintarii unei forme de autonomie teritoriala, numita Tinutul Secuiesc; pentru a creste sansele acestui proiect politic, UDMR a declansat "enclavizarea" celor 400.000 de secui de aici, intretinand un ansamblu de tehnici administrative si politice care au izolat etnic acesta populatie, inchisa intr-o "cutie de rezonanta proprie", in interiorul unui teritoriu vast, in care nimeni nu pare a se sinchisi de ce se intampla acolo.

Pe de alta parte, politica UDMR este deci ...citeste mai departe despre "Liderii UDMR sunt prizonieri in capcana secuiasca. Cum ii joaca Viktor Orban pe degete" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#maghiari PIB judete secui, #UDMR secui , #Stiri Guvern