Legea lobby-ului a fost adoptata in Comisia juridica

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 09:30
1275 citiri
Legea lobby-ului a fost adoptata in Comisia juridica

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat, luni seara, proiectul de lege care stabileste conditiile desfasurarii activitatii de lobby, urmand ca actul normativ sa fie votat marti in plenul acestei Camere, in calitate de for decizional.

Presedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciuca, a declarat la finalul sedintei Comisiei ca au fost adoptate o serie de amendamente care vin sa modifice initiativa deputatului PSD Constantin Nita.

"Trebuie sa reglementam foate clar aceasta activitate de lobby, tocmai pentru a delimita intr-un mod foarte clar activitatea de lobby, deci de reprezentare profesionista, de o incercare cumva mascata de a realiza trafic de influenta (...) Se fac precizari clare si suplimentare ca orice asemenea incercare din partea unui profesionist in lobby este sanctionata si ii este interzis oricarui profesionist in lobby sa promita sau sa dea ceva unui functionar public pentru a obtine beneficii in dreptul lui sau al clientului sau", a declarat Ciuca.

El a afirmat ca toate contractele de lobby vor fi publicate intr-un registru tinut de Consiliul National al Profesionistilor in Lobby, astfel incat oricine va putea afla daca cineva anume este lobby-ist si are contract pentru reprezentarea unui tert.

Presedintele Comisiei Juridice a precizat ca in acest moment este mentionata activitatea de lobby in registrul ocupatiilor, insa nu era reglementata.

Ciuca a mentionat ca nu pot face lobby persoanele cu cazier, cele fara studii superioare, cu deficiente mentale, dar si persoanele care au o activitate la institutia din care fac parte.

El mentionat ca un parlamentar sau un demnitar in activitatea sa nu poate face lobby decat daca este vorba despre o activitate care nu are legatura cu domeniul sau de activitate.

Presedintele Comisiei Juridice a mentionat ca activitatea de lobby ar fi de fapt o activitate de reprezentare a unei persoane sau un grup de persoane fizice sau juridice.

Ciuca a mai precizat ca activitatea de lobby nu va ingradi cadrul legal actual al societatilor de avocatura.

"Pe langa toate formele de reprezentare existente, mai dam posibilitatea, pe langa aceea ca tu, cetatean simplu, sa te reprezinti la institutiile abilitate, atunci cand simti nevoia sa poti apela la un profesionist care se specializeaza strict pe lobby(...) Pe piata ar putea sa apara o alternativa, cine vrea apeleaza, cine nu, nu", a mai explicat deputatul PC.

Ciuca a sustinut ca actul normativ urmeaza sa fie votat marti in plenul Camerei Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lege lobby, #lege Camera Deputatilor, #comisie juridica lobby , #Stiri Guvern