La ce se asteapta dl Dragnea de la CEDO

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 22:07
1046 citiri
La ce se asteapta dl Dragnea de la CEDO

Dupa ce se vede luat in tarbaca din toate directiile, dl Dragnea are in sfarsit o veste buna: CEDO, unde presedintele PSD a depus o plangere impotriva statului roman, a rezolvat favorabil un caz oarecum asemanator, cu doi sloveni, care fusesera judecati si condamnati pentru furt.

Nu stiu ce furasera slovenii, dar in cazul lui Dragnea stim ca e vorba de voturi. Cazul deci nu e chiar identic, dar nici foarte diferit, intrucat condamnatii nu s-au adresat la CEDO in problema faptelor lor reprobabile, ci in problema judecatorilor semnatari ai sentintelor, altii decat cei care judecasera cauza.

Este o chestiune pe care juristii o numesc viciu de forma si care nu se ocupa de vinovatia savarsitorului faptei, ci a celui care a judecat-o. Pare ciudat, dar probabil ca pentru asta exista celebrele chichite avocatesti, niste chestii care noua nici prin cap nu ne trec, dar in instanta pot fi nu numai valabile, dar si salvatoare.

Obsevati nuanta: nici slovenii, nici dl Dragnea nu mizeaza pe contestarea faptei pentru care au fost judecati, deci nu pretind ca n-ar fi furat si ca n-ar fi incalcat legea. Dimpotriva, legea au incalcat-o judecatorii care, intarziind emiterea sentintei atat intr-un caz cat si in celalalt, n-au mai fost toti disponibili in momentul semnarii. Au semnat alti magistrati.

CEDO nu s-a pronuntat inca in cazul "Dragnea contra Romania", dar s-a pronuntat in cazul "Silvo Cerovsek si Stefan Bozicnik contra Slovenia", casand respectiva sentinta.

Ce urmeaza pentru cei doi hoti sloveni este simplu. Hotararea CEDO desfiinteaza sentinta, dar nu si hotia. Probabil ca instanta din Slovenia va relua dosarul, va reanaliza probele, ii va judeca din nou pe incriminati si ma indoiesc ca ii va gasi nevinovati in speta respectivului furt, pe motiv ca n-a fost buna semnatura de pe hotarare.

Adica, vor primi alta sentinta, de randul acesta cu semnaturi corecte, apoi il vor despagubi pe cel pagubit, daca n-au facut-o inca, si isi vor ispasi pedeapsa, in cazul in care n-au inspasit-o.

Am desfasurat cazul celor doi sloveni, intrucat daca respectiva similitudine se va confirma si in cazul Dragnea, cam asta e normal sa-l astepte si pe dansul. Un viciu de forma poate desfiinta o sentinta, dar nu te poate absolvi de incriminarile pentru care ai fost judecat si condamnat.

In momentul cand se anuleaza sentinta din cauza unui viciu de forma, instanta din Romania reia automat procesul, adopta o noua sentinta si o emite semnata corect.

Ca si in cazul hotil ...citeste mai departe despre "La ce se asteapta dl Dragnea de la CEDO" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Liviu Dragnea presedinte PSD, #Liviu Dragnea condamnat cu suspendare, #CEDO Liviu Dragnea , #Stiri Guvern