Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ionel Blanculescu: Avem o malformatie, trebuie sa liberalizam exportul de gaze

Ionel Blanculescu: Avem o malformatie, trebuie sa liberalizam exportul de gaze


Romania si-a asumat, cand a intrat in Uniunea Europeana, liberalizarea marfurilor, capitalului, persoanelor, inclusiv a gazelor. Trebuie sa liberalizam totul, a spus analistul Ionel Blanculescu, dupa ce Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare privind intrarea in procedura de infringement, din cauza interzicerii exportului de gaze.

"Exportul de gaze a ramas ultima citadela a comunismului. Piata din Romania trebuie sa fie reglementata de principiile economiei de piata si nu ale economiei de piata centralizate", a spus Ionel Blanculescu in cadrul unei interventii la Digi24.

Romania se afla la inceputul drumului de liberalizare a pietei gazelor, care se va petrece in perioada 2013-2018, a spus analistul.

"Nu cred ca Romania va ajunge la procedura de infrigement. Economia de piata se bazeaza pe libertatea de circulatie. Ne-am asumat acest lucru si trebuie sa-l respectam. Daca ajungem acolo n-am fi stat responsabil", a declarat analistul.

In prezent, autoritatile romane conditioneaza modul in care productorii locali de gaze pot exporta. Companiile sunt obligate sa asigure in primul rand necesarul de pe piata interna si apoi au voie sa vanda gaze in afara tarii. In aceste conditii, insa, producatorii de gaze nu mai raman cu stocuri disponibile pentru export.

Conform legislatiei europene, statele membre sunt obligate sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1647 ori