Iohannis sustine ca Guvernul a intarziat intentionat cu bugetul pentru a nu mai aloca bani pentru investitii

Luni, 25 Martie 2019, ora 19:30
991 citiri
Iohannis sustine ca Guvernul a intarziat intentionat cu bugetul pentru a nu mai aloca bani pentru investitii
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis, prezent luni la o dezbatere organizata de Asociatia Oraselor din Romania (AOR), a pus intarzierile aparute in elaborarea proiectului de buget de catre Guvern pe seama dorintei de a nu aloca bani pentru investitii.

"Au incercat sa imi arunce mie vina, ca de ce am intarziat bugetul. Eu l-am intarziat doua zile. O zi mi-a luat pana m-am hotarat sa il trimit la Curte si o zi mi-a luat pana am scris materialul si l-am trimis inapoi in Parlament. Restul: trei luni de la Guvern, plus, probabil, inca doua-trei saptamani din procedurile de la Curte si de la Parlament. Una peste alta, m-am asteptat, sincer, de la primari sa explice un pic guvernantilor de ce nu este bine asa. Dar poate urmeaza si asta.

Pana la urma, multa lume m-a intrebat de ce a intarziat Guvernul bugetul. Eu am un singur raspuns si va spun ca fost primar, pentru ca stiu, pe urma, cum urmeaza agenda: nu vor sa dea bani la investitii. Pentru ca asa, cu bugetul unde suntem acum, e aprobat in martie si pana se fac defalcarile se face aprilie. Pana ajunge la judet e mai. Pana ajunge la voi, e sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie. Ce investitii mai incepi la jumatatea anului? Nici nu merita sa te apuci, ca iesi procedura dincolo, in anul 2020. Asta este explicatia banala pentru ce Guvernul a intarziat bugetul", a afirmat Iohannis, in cadrul dezbaterii "Viitorul oraselor romanesti in contextul european al conceptului de dezvoltare locala".

Presedintele a subliniat importanta autonomiei locale si a respectarii principiului subsidiaritatii pentru autoritatile locale. El a adaugat ca aceia care in urma cu cativa ani erau "foarte vocali" pe tema descentralizarii si care au "acum painea si cutitul" le-au "incuiat in dulap".

"Despre descentralizare - fiindca fara ea anumite lucruri se rezolva greu - am tot vorbit. Culmea este ca cei cu care am vorbit acum cativa ani si care au fost foarte vocali ar avea acum painea si cutitul, doar ca le-au incuiat in dulap. Nici nu se mai vorbeste in actuala guvernare despre descentralizare. Mie, cel putin, mi se pare foarte ciudat, fiindca fara o descentralizare reala, care e dusa pana la sfarsit, nu veti mai avea instrumentele pentru a raspunde cetatenilor. Deci, aici cred ca e cazul sa revenim la un lobby foarte intens si sa vedem ce se poate face pe descentralizare", a spus el.

Iohannis a mai sustinut ca in prezent guvernantii trec "cu lejeritate peste opinia administratiei publice" atunci cand iau decizia adoptarii diferitel ...citeste mai departe despre "Iohannis sustine ca Guvernul a intarziat intentionat cu bugetul pentru a nu mai aloca bani pentru investitii" pe Ziare.com

#Iohannis buget 2019, #Dancila buget 2019 , #Stiri Guvern