Iohannis respinge legea care le permitea managerilor de spitale sa fie membri de partid

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 15:39
843 citiri
Iohannis respinge legea care le permitea managerilor de spitale sa fie membri de partid
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a respins, vineri, modificarile aduse de Parlament legii privind reforma sanatatii, prin care, printre altele, managerii de spitale si servicii de ambulanta aveau voie sa fie si membri de partid.

Iohannis a anuntat ca a trimis spre reexaminare legea privind aprobarea OUG 79/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006.

Vezi aici ce motive invoca presedintele in cererea de reexaminare

Amintim ca OUG 79 a fost emisa de fostul ministru tehnocrat Vlad Voiculescu pentru a depolitiza si eficientiza conducerea spitalelor si a largi sfera persoanelor care pot ocupa functia de manager, selectia putandu-se face si din randul altor categorii de specialisti cu experienta si abilitati de conducere dovedite.

"Aceasta ordonanta este despre deschiderea functiilor de manager in spitale pentru toti cei care au competente. Asta nu inseamna ca scoatem universitatiile din spitalele clinice. Orice cadru universitar va putea participa in continuare la concursuri, dar alaturi de el vor putea participa si profesionisti care nu provin exclusiv din mediul academic. De ce?

Cazurile in care esti in acelasi timp un chirurg foarte bun si un profesor foarte bun si un cercetator foarte bun si un manager foarte bun si reusesti sa le faci pe toate in acelasi timp nu sunt chiar atat de frecvente cum credeam", spunea Vlad Voiculescu la momentul adoptarii ordonantei de catre Guvernul Ciolos.

Pe langa eliminarea obligatiei ca managerii din spitalele clinice sa fie cadre universitare sau medici primari si interzicerea ca managerii sa fie membri de partid, OUG in forma initiala prevedea si mai multe incompatibilitati si situatii de confict de interese, pentru combaterea nepotismului.

Odata instalat noul Guvern si noua majoritate in Parlament, OUG 79 a fost modificata, fiind anulate prevederile lui Voiculescu.

Presedintele Comisiei de sanatate, deputatul PSD Florin Buicu, explica atunci ca modificarile au fost aduse pentru ca, de fapt, ceea ce a vrut sa faca Guvernul Ciolos ar fi incalcat Constitutia.

Textul OUG 79, emisa de fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu, prevedea ca nu poate fi manager de spital persoana care detine calitatea de membru in organele de conducere, administrare si control ale unui partid politic.

"Acest text era neconstitutional pentru ca unul din organismele de conducere ale partidelor este adunarea generala a membrilor, iar Constitutia prevede dreptul oricarei persoane de a face politica, de a fi m ...citeste mai departe despre "Iohannis respinge legea care le permitea managerilor de spitale sa fie membri de partid" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#KLaus Iohannis reexaminare lege manageri spitale, #reforma sanatate PSD Voiculescu Iohannis , #Stiri Guvern