Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Iohannis merge azi la Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic

Iohannis merge azi la Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic

Presedintele Klaus Iohannis participa vineri la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, care va fi organizat la Bruxelles, sub egida presedintiei estone a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului va incuraja, in cadrul dezbaterilor, continuarea unei politici solide si angajante a Uniunii Europene in vecinatatea sa estica, care trebuie sa devina, prin progrese ireversibile, un spatiu predictibil, stabil si prosper, atasat valorilor si principiilor europene.

Summitul reprezinta un moment relevant in conturarea perspectivelor de evolutie a relatiilor Uniunii Europene cu partenerii din vecinatatea estica.

Totodata, summitul va urmari sa confirme progresele din cadrul celor patru domenii prioritare de cooperare stabilite la reuniunea precedenta, de la Riga, organizata in anul 2015: capacitate administrativa si buna guvernare, oportunitati de piata, interconectari si schimbari climatice, mobilitate si contacte interumane.

De asemenea, agenda dezbaterilor va urmari fixarea unor directii si a 20 de obiective concrete pentru orizontul anului 2020, ce vor fi reflectate intr-o foaie de parcurs pentru ghidarea eforturilor comune ale Uniunii Europene si ale statelor partenere.

Implementarea acestui plan de lucru va fi urmarita in cadrul panelurilor dedicate din cadrul fiecareia din cele patru platforme multilaterale a Parteneriatului Estic, care vor fi restructurate pentru a fi mai eficiente - democratie, buna guvernare si stabilitate; integrare economica si convergenta cu politicile UE; securitate energetica; contacte intre persoane.

Summitul reuneste reprezentanti din conducerea statelor membre ale Uniunii Europene si din cele sase tari partenere din Europa de Est - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina.

Parteneriatul estic a fost lansat in anul 2009 pentru a promova asocierea politica si integrarea economica dintre UE si cele sase tari partenere din Europa de Est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina. ...citeste mai departe despre "Iohannis merge azi la Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 751 ori
Citeste mai multe despreKlaus Iohannis Bruxelles