Iohannis: Atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut in ultima perioada o crestere ingrijoratoare

Marti, 07 Martie 2017, ora 13:01
990 citiri
Iohannis: Atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut in ultima perioada o crestere ingrijoratoare
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, la bilantul Ministerului Public pe anul 2016, ca s-a observat in ultima perioada o crestere "ingrijoratoare" a atacurilor la adresa magistratilor si, de aceea, este nevoie ca reputatia lor, precum si independenta sistemului in intreg sa fie aparate.

"In cei 10 de ani de la aderarea la UE, Romania a facut progrese remarcabile in domeniul Justitiei. (...) Incercari de a reveni la situatii anterioare reformei, punerea sub semnul intrebarii a autoritatii hotatarilor judecatoresti sau a independentei magistratilor nu fac decat sa incetineasca acest progres si sa afecteze direct Romania. Obiectul nostru este ca in Justitie progresul sa devina ireversibil", a spus presedintele.

El a subliniat ca MCV se va incheia abia cand toate cele 4 obiective majore ale Romaniei vor fi indeplinite, aratand insa ca, in ceea ce priveste Ministerul Public, Comisia Europeana nu a mai dat recomandari specifice, ci s-a concentrat asupra preventiei, ceea ce arata ca institutia si-a indeplinit indatoririle.

O problema majora ramane insa cea a atacurilor la adresa procurorilor si judecatorilor.

"Atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut in ultima perioada o crestere ingrijoratoare. De aceea, aparerea independentei si impartialitatii sistemului judiciar, precum si a reputatiei profesionale a magistratilor sunt cat se poate de necesare.

O democratie consolidata si un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate in absenta unui sistem judiciar independent si imun la factorii de presiune politica", a spus el.

Si Kovesi a vorbit despre acest subiect, cand a facut bilantul pe 2016: Au fost atacuri fara precedent la adresa DNA

Citeste toate declaratiile de la sedinta de bilant a Parchetului General pe 2016, unde Iohannis s-a referit si la dosarele Mineriadei si Revolutiei. ...citeste mai departe despre "Iohannis: Atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut in ultima perioada o crestere ingrijoratoare" pe Ziare.com

#Iohannis bilant Parchetul General, #Iohannis atacuri judecatori , #Stiri Guvern