Iohannis a vorbit cu Porosenko: A conditionat vizita in Ucraina de schimbarea controversatei Legi a Educatiei

Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 15:49
943 citiri
Iohannis a vorbit cu Porosenko: A conditionat vizita in Ucraina de schimbarea controversatei Legi a Educatiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, la telefon, cu omologul sau de la Kiev, Petro Porosenko, despre Legea Educatiei, care restrange invatamantul in limbile minoritatilor nationale in Ucraina.

Seful statului roman i-a transmis omologului sau ca este nemultumit de adoptarea legii, "care produce efecte negative asupra dreptului la educatie in limba materna al persoanelor apartinand minoritatilor din Ucraina, inclusiv cea romana".

Ioahnnis a sustinut ca, inainte de luarea deciziei, ar fi trebuit sa existe o consultare cu reprezentantii minoritatilor nationale din Ucraina si cu statele vecine cu care acestea sunt inrudite, transmite Administratia Prezidentiala intr-un comunicat remis Ziare.com.

Presedintele Romaniei a reiterat faptul ca Articolul 7 al Legii, asa cum este formulat in prezent, diminueaza semnificativ drepturile persoanelor apartinand minoritatii romane in ceea ce priveste asigurarea invatamantului in limba materna.

In timpul discutiei, Iohannis i-a cerut lui Porosenko ca Ucraina sa isi respecte angajamentele asumate constant fata de Romania privind respectarea normelor si standardelor internationale relevante in domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

Mai mult, seful statului roman a atras atentia ca este important ca nivelul si calitatea invatamantului in limba romana sa nu fie afectate de noile norme si a evidentiat ca invatarea limbii oficiale a statului unde traiesc minoritatile nu trebuie sa fie realizata in detrimentul limbii materne a minoritatilor.

La randul sau, Porosenko i-a spus lui Iohannis ca ii intelege ingrijorarea si si-a luat angajamentul sa gaseasca o solutie pentru problemele aparute dupa adoptarea legii, astfel incat drepturile romanilor din Ucraina de a invata in limba lor materna sa nu fie afectate.

Presedintele Ucrainei l-a invitat, din nou, pe Iohannis in tara sa. Presedintele roman a explicat ca initial vizita trebuia sa aiba loc in octombrie, dar ca a fost amanata in contextul adoptarii Legii Educatiei. Iohannis a precizat ca vizita va avea loc cand situatia va fi rezolvata.

Porosenko: Legea Educatiei, care nemultumeste si Romania, va fi modificata tinand cont de ce spune Comisia de la VenetiaUngaria promite ca va bloca orice demers al Ucrainei de apropiere de UE, dupa promulgarea Legii educatiei

A.G. ...citeste mai departe despre "Iohannis a vorbit cu Porosenko: A conditionat vizita in Ucraina de schimbarea controversatei Legi a Educatiei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Iohannis Porosenko Legea Educatiei, #Legea Educatiei Ucraina , #Stiri Guvern