Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in privinta Codului Administrativ

Marti, 31 Iulie 2018, ora 14:39
1074 citiri
Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in privinta Codului Administrativ
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale, marti, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind Codul Administrativ al Romaniei.

Presedintele sustine ca, prin modul in care a fost adoptata, legea incalca prevederile art. 61 alin. (2), art. 66 alin. (2) si (3), ale art. 75 alin. (1), (2) si alin. (4) coroborate cu cele ale art.73 alin. (3), precum si cu cele ale art. 147 alin. (4) din Constitutie. Totodata, prin continutul normativ, legea contravine normelor si principiilor constitutionale.

Legea privind Codul Administrativ al Romaniei a fost dezbatuta si adoptata de catre Camera Deputatilor cu incalcarea dispozitiilor art. 61 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 66 alin. (2) si (3) din Constitutie intrucat "aceasta lege a fost adoptata in cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputatilor neconstitutional intrunita", se arata in sesizare.

"Legea privind Codul Administrativ al Romaniei a fost dezbatuta si adoptata de catre Camera Deputatilor in cadrul unei sesiuni extraordinare neconstitutional intrunite, intrucat:

a) niciunul dintre subiectele care au dreptul, potrivit art. 66 alin. (2) din Constitutie, de a cere intrunirea Camerelor in sesiune extraordinara nu a formulat o asemenea cerere;

b) convocarea Camerei Deputatilor in sesiune extraordinara s-a realizat pe un alt subiect decat cel stabilit la art. 66 alin. (3) din Constitutie", subliniaza presedintele.

In sesizare se precizeaza, de asemenea, ca legea a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului.

"Avand in vedere rolul constitutional al Consiliului Economic si Social, precum si atributiile acestuia astfel cum sunt stabilite prin legea sa organica de functionare, consideram ca pentru dispozitiile referitoare la relatiile de munca din administratia publica, Legea privind Codul Administrativ al Romaniei trebuia sa fie supusa avizarii Consiliului Economic si Social.

Procedand diferit, prin faptul ca Parlamentul nu a solicitat avizului Consiliului Economic si Social, Legea privind Codul Administrativ al Romaniei a fost adoptata si cu incalcarea art. 141 din Legea fundamentala", se mai arata in document.

Citeste integral sesizarea lui Klaus Iohannis pe tema Codului Administrativ ...citeste mai departe despre "Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in privinta Codului Administrativ" pe Ziare.com

#Iohannis CCR Codul Administrativ , #Stiri Guvern

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune