Iohannis a retrimis la Parlament legea prin care Avocatul Poporului primeste pensie speciala: E un privilegiu nejustificat

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 15:08
768 citiri
Iohannis a retrimis la Parlament legea prin care Avocatul Poporului primeste pensie speciala: E un privilegiu nejustificat
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis solicita reexaminarea legii prin care Avocatul Poporului va beneficia de o pensie speciala, egala cu cea a judecatorilor CCR, insa care nu poate scadea in functie de fluctuatiile indemnizatiilor acestor judecatori, ceea ce seful statului considera "un privilegiu nejustificat".

Noua lege introduce prevederi conform carora pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza indemnizatia bruta lunara a judecatorului de la Curtea Constitutionala, aflat in activitate.

Daca in urma actualizarii, rezulta o pensie de serviciu mai mica, Avocatul Poporului isi pastreaza pensia aflata in plata. Iohannis contesta acest mecanism.

"Judecatorii Curtii Constitutionale, la data pensionarii sau recalcularii pensiilor anterior stabilite, beneficiaza de pensie de serviciu egala cu 80% din indemnizatia lor bruta lunara.

Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale si se impoziteaza potrivit legii. Se poate observa ca legiuitorul a urmarit instituirea unei pensii speciale pentru judecatorii Curtii Constitutionale, in cuantum variabil, prin stabilirea unui procent din indemnizatia lor bruta lunara si nu prin instituirea celei mai mari pensii aflate in plata indiferent de fluctuatia nivelului indemnizatiei brute lunare. (...)

Exceptia stabilita (...) in legea aflata la promulgare incalca principiul egalitatii consacrat in art. 16 alin. (1) din Constitutie, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile si obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecatorilor Curtii Constitutionale", explica presedintele.

Avantaje pentru adjunctii Avocatului Poporului

O alta critica se refera la procedura de numire a Avocatului Poporului interimar, solicitand un termen maxim pentru acest interimat, care nu este specificat in lege.

Legea prevede si ca, la incetarea mandatului, adjunctii Avocatului Poporului pot fi numiti, la solicitarea acestora, intr-o functie de conducere sau de executie pe posturile vacante din cadrul institutiei, prin ordin al Avocatului Poporului, ceea ce Administratia Prezidentiala apreciaza a fi "un privilegiu" in detrimentul altor persoane care ar indeplini criteriile cerute pentru ocuparea respectivului post prin concurs.

"O astfel de dispozitie derogatorie de la regimul general al angajarii incalca art. ...citeste mai departe despre "Iohannis a retrimis la Parlament legea prin care Avocatul Poporului primeste pensie speciala: E un privilegiu nejustificat" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Iohannis lege Avocatul Poporului pensie speciala , #Stiri Guvern