Iohannis a discutat la CEDO despre penitenciare: Nu va fi niciun fel de amenda. Gratiere se face pentru cei care stau in inchisori, nu pentru cei care stau in Parlament

Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 20:57
718 citiri
Iohannis a discutat la CEDO despre penitenciare: Nu va fi niciun fel de amenda. Gratiere se face pentru cei care stau in inchisori, nu pentru cei care stau in Parlament
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a discutat, marti, la Strasbourg, cu reprezentanti ai CEDO si a aflat ca argumentul Ministerului Justitiei potivit caruia ordonantele privind gratierea si modificarea codurilor penale ar fi date la presiunea Curtii nu sta in picioare, iar gratierea nu reprezinta o solutie pentru conditiile improprii in care sunt cazati detinutii in penitenciare.

Seful statului a demontat, rand pe rand, toate argumentele aduse de Florin Iordache, ministrul Justitiei si initiatorul celor doua ordonante de urgenta controversate, explicand ca Romania va trebui sa adopte un pachet larg de masuri pentru rezolvarea crizei din penitenciare si care a dus la numeroase plangeri facute la CEDO de cei condamnati.

"Decizia pilot va fi redactata si facuta cunoscuta in prima jumatate a anului si se va referi la situatia din inchisorile romanesti. Lucrurile trebuiesc privite si cu realism, si cu optimism. Se va arata unde sunt problemele si se va da un termen destul de generos pentru ca in Romania sa gasim solutii. (...) Gratierea e o mica solutie, o mica parte din intregul pachet. O alta parte ar fi o procedura prin care detinutii se pot plange la noi, in Romania", a declarat presedintele in fata jurnalistilor romani care l-au insotit la Strasbourg.

Mai mult, seful statului a punctat faptul ca din discutiile avute astazi a reiesit ca nu e "nici vorba de o presiune din partea CEDO" la adresa Romaniei pe aceasta tema, asa cum au sustinut in repetate randuri reprezentantii Guvernului Grindeanu, pentru a justifica adoptarea celor doua OUG.

"Lucrurile sunt bine pregatite, sunt rezonabile si vor fi puse la dispozitia Romaniei", a mai afirmat Klaus Iohannis, precizand ca "nu va exista o sanctiune pentru Romania", nici nu vom primi amenzi, ci va trebui sa luam in calcul un pachet de masuri pentru rezolvarea problemei.

"Calcule facute pe coltul mesei"

Intrebat insistent de jurnalisti daca vom fi in curand amendati de CEDO, asa cum a sustinut PSD, Klaus Iohannis a subliniat: "Pot sa va spun cu toata claritatea ca nu exista asa ceva si nu va fi niciun fel de amenda. Amenzile nu se dau pausal".

"Daca Romania elaboreaza un pachet de masuri care satisface cerintele CEDO si ale Consiliului Europei, atunci toate dosarele pe aceasta speta vor fi returnate Romaniei, care va trebui sa le rezolve intern.

Doar in masura in care pachetul de masuri nu rezolva deloc, atunci aceste dosare ar merge la CEDO si ar fi lucrate individual (...) Despre acele 80 de mili ...citeste mai departe despre "Iohannis a discutat la CEDO despre penitenciare: Nu va fi niciun fel de amenda. Gratiere se face pentru cei care stau in inchisori, nu pentru cei care stau in Parlament" pe Ziare.com

#Iohannis discutie CEDO gratiere , #Stiri Guvern