Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii romani trag un semnal de alarma: Legea salarizarii ii lasa fara angajati calificati

Investitorii romani trag un semnal de alarma: Legea salarizarii ii lasa fara angajati calificati
Noua lege a salarizarii ii nemultumeste pe investitorii autohtohi, tocmai cei despre care diversi lideri PSD au spus in ultima perioada ca trebuie protejati in detrimentul multinationalelor.

Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) arata intr-un comunicat de presa remis Bursa ca aceasta lege sfideaza atat realitatile economice, cat mai ales pe cei angajati in mediul privat, in mod deosebit pe cei din industria romaneasca, cu capital autohton.

Si asta in conditiile unor distorsiuni generate de maririle administrative, arbitrare, operate in anul 2016 si anul 2017, la presiunea unor grupuri ocupationale, arata sursa citata.

"Nivelurile de salarizare deja aflate in plata in sectorul bugetar genereaza in aceasta perioda o migratie masiva a personalului calificat, ingineresc indeosebi, din sectorul privat catre sectorul bugetar, chiar prin afectarea calificarii individuale dobandite de acestia in ani de activitate.

Reducerea activitatii sau chiar incetarea acesteia in companiile private ce nu vor putea concura salarial cu salariile preconizate a fi platite in sectorul bugetar vor reduce incasarile la bugetul de stat", avertizeaza investitorii din PIAROM.

Citeste si Asociatia Oamenilor de Afaceri critica Legea salarizarii: Degeaba faci majorari, daca nu se imbunatatesc si serviciileLegea salarizarii: Cine va avea salarii de peste 10.000 de lei in 2022? Un curier va castiga peste 3.500 de lei
Acestia explica si ca salariile in sectoarele industriale sunt determinate de productivitatea atinsa, de gradul de complexitate a muncii si de competitia pe piata de profil, criterii care lipsesc complet in stabilirea salariilor in sectorul bugetar, unde cresterile de salarii sunt realizate birocratic si generalizat pentru fiecare familie ocupationala.

"Totodata o asemenea reglementare realista ar trebui sa urmeze adoptarii de masuri de reorganizare/eficientizare a structurilor institutiilor publice, ministerelor, agentiilor si administratiei locale. Ignorarea consecintelor grave ce vor fi suportate de companiile private este de neinteles, in conditiile in care companiile cu capital autohton, angajator a peste 2/3 din totalul salariatilor, vor fi cel mai grav afectate", adauga PIAROM.

Investitorii mai atentioneaza Guvernul si Parlamentul de dificultatile majore generate de masurile de crestere discretionara, cu rate de crestere arbitrare, a salariilor in ultimii 3-4 ani, incepand cu salariul minim pe economie si terminand cu cresterile majore ale sal ...citeste mai departe despre "Investitorii romani trag un semnal de alarma: Legea salarizarii ii lasa fara angajati calificati" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2507 ori