Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Integrarea Bulgariei si Romaniei in UE, "o evolutie istorica de importanta strategica"

Integrarea Bulgariei si Romaniei in UE, "o evolutie istorica de importanta strategica"
Presedintele Republicii Elene, Karolos Papoulias, in discursul rostit azi la Universitatea din Sofia, a caracterizat integrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana ca "evolutie istorica, de importanta strategica".

Papoulias a mentionat ca din perioada in care exercita functia de ministru de externe a considerat ca "extinderea in Europa de Sud-Est ca fiind un proces de efect si cauzalitate", subliniind ca Bulgaria "a reusit un miracol politic, institutional si economic astfel incat sa fie puternica cand va intra intr-o uniune de state, care, in pofida slabiciunilor sale, constituie un exemplu mondial de dezvoltare, calitate a democratiei si sistem de valori".

El s-a referit si la principalele provocari cu care se confrunta UE, mentionand ca: "In presa europeana se scrie adesea ca Uniunea Europeana nu mai e deja pe placul popoarelor europene: cetatenii se distanteaza, dupa cum arata si procentele de participare la alegerile europene. Motivele sunt evidente: birocratia de la Bruxelles ramane complicata si labirintica, deci de neinteles pentru cetateanul mediu, modul de luare a deciziilor este colectiv, textele comunitare nu sunt accesibile, inegalitatile nu au fost ameliorate, somajul ramane cea mai mare problema sociala. Cetatenii europeni sunt ingrijorati de impasul din combaterea terorismului international si, in acelasi timp, se lupta pentru stabilirea limitelor intre securitate si libertate".

Totusi, el a mentionat ca cel mai mare succes al Uniunii faptul ca "a reusit sa faca inimaginabil un razboi intereuropean".

Referitor la evolutiile din Balcani, presedintele Greciei a subliniat ca integrarea Bulgariei si Romaniei in UE "este primul pas spre o noua realitate politica in spatiul balcanic, o realitate straina antitezele etnice si caderilor economice".

El a mai spus ca sprijinul constant al Greciei perspectivelor europene ale Balcanilor "nu a constituit si nici nu constituie un automatism diplomatic", reiterand convingerea Atenei ca "Balcanii au platit, cat putine regiuni de pe planeta, pentru spasmele nationaliste si lupta pentru existenta". Papoulias a subliniat ca drumul pentru consolidarea stabilitatii in regiunea noastra "ramane lung si dificil", adaugand ca Grecia apartine deja sprijinitorulor entuziasti ai perspectivelor europene ale Balcanilor.

In contextul acestor perspective, el a subliniat ca "toate tarile candidate ale regiunii trebuie sa fie abordate cu aceleasi conditii si termeni, pe baza prezentului si nu a trecutului. In privinta problemelor mostenite din trecut si a celor care eventual apar, baza de solutionare a lor trebuie sa fie pe baza regulilor dreptului international si a directivelor Chartei ONU".
"De altfel - a subliniat presedintele Greciei - popoarele balcanice au suferit destul din cauza confruntarilor pentru crearea sferelor de influenta, din cauza nationalistilor si a confruntarilor civile interne", adaugand ca UE "le e datoare Balcanilor, si nu Balcanii, Uniunii Europene".

Exprimandu-si satisfactia ca conducta Burgas-Alexandroupolis intra in etapa realizarii, Papoulias a mentioonat ca e vorba de o lucrare "de importanta istorica ce va ridica nivelul prezentei energetice a tarilor noastre si care ne va oferi beneficii diplomatice si economice".
In cursul acestei seri, Karolos Papoulias va pleca de la Sofia la Bucuresti, unde va efectua o vizita oficiala de doua zile.

Sursa: RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1768 ori