Incepe modificarea legilor Justitiei in Parlament: Ce amendamente a propus Serban Nicolae

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 09:58
1135 citiri
Incepe modificarea legilor Justitiei in Parlament: Ce amendamente a propus Serban Nicolae
Foto: Facebook / Serban Nicolae

Miercuri incepe modificarea legilor Justitiei in comisia special constituita la Parlament si condusa de Florin Iordache (PSD), fostul ministru al Justitiei care a demisionat dupa adoptarea OUG 13. Iordache a anuntat ieri pasii importanti ai adoptarii celor trei legi si a sustinut ca nu va mai fi sesizata Comisia de la Venetia.

Printre cei care au depus amendamente la cele trei proiecte de legi se numara si Serban Nicolae, liderul senatorilor PSD.

In ce priveste numirile presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Serban Nicolae sustine ca, in continuare, presedintele Romaniei sa faca numirile la propunerea CSM, dar cu precizarea ca seful statului nu poate refuza numirea sau revocarea acestora.

De asemenea, Serban Nicolae sustine mentinerea procedurii de desemnare a sefilor de Parchete, cu amendamentul ca pragul vechimii necesare este ridicat de la 10 la 15 ani, iar judecatorii nu mai pot fi numiti in aceste posturi, ci doar procurorii.

Unul dintre amendamentele la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara prevede ca ofiterilor sau agentilor de politie judiciara le este interzis sa fie colaboratori sau angajati, sub acoperire sau nu, ai serviciilor secrete.

"Nu pot fi numiti ca ofiter sau agent de politie judiciara, lucratori, chiar acoperiti, ai serviciilor de informatii, lucratori sau colaboratori ai acestora", prevede amendamentul depus de Serban Nicolae la articolul 66^1 al Legii de organizare judiciara.

La articolul 31, Serban Nicolae propune ca, pe viitor, contestatiile la masurile preventive (retinere, arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar) sa nu mai fie solutionate de un singur judecator. "Pentru contestatiile impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii de drepturi si libertati si judecatorii de camera preliminara de la curtile de apel, completul de judecata este format din 2 judecatori", se arata in amendamentul senatorului PSD.

In ce priveste crearea unui parchet special pentru cercetarea infractiunilor savarsite de magistrati, Serban Nicolae propune ca cei maxim 20 de procurori care vor activa in cadrul aceste structuri sa aiba o vechime ca procuror de cel putin 18 ani.

Citeste mai multe despre: Florin Iordache, despre modificarea Legilor Justitiei: De maine incepem. Nu mai cerem avizul Comisiei de la Venetia.

Alte amendamente depuse de Serban Nicolae se refera la prelungirea perioadei de pregatire postuniversitara a viitorilor magistrati de la 2 ani la 4 ani, concomit ...citeste mai departe despre "Incepe modificarea legilor Justitiei in Parlament: Ce amendamente a propus Serban Nicolae" pe Ziare.com

#Serban Nicolae amendamente legile justitiei , #Stiri Guvern