Guvernul va pastra pachetele majoritare de actiuni la companiile din aparare

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 14:52
2046 citiri
Guvernul va pastra pachetele majoritare de actiuni la companiile din aparare
Foto: Romania Military

Guvernul renunta la intentia de a-si ceda pachetele majoritare de actiuni la companiile din industria de aparare si va pastra minimum 50% din capitalul social la privatizarea acestora, stabilind totodata ca vor fi alesi, prioritar, investitori strategici care detin tehnologii si know-how performante

Intentia Guvernului de a-si securiza cel putin jumatate din actiunile companiilor din aparare, la momentul privatizarii acestora, este indicata in noul proiect de lege privind industria de aparare.

In proiectul anterior, prezentat in dezbatere publica in primavara acestui an, intentia era ca statul sa mai pastreze doar 20% din capitalul social al companiilor din aparare, in momentul privatizarii.

Modificarea de strategie este operata in contextul in care Guvernul a decis sa acorde o atentie mai mare sectorului de aparare, avand in vedere conflictele militare recente din regiune.

"Privatizarea operatorilor economici se face prioritar cu investitori strategici - detinatori de tehnologii si know-how performant, care pot mentine profilul de fabricatie si pot asigura furnizarea de produse si servicii performante. Privatizarea operatorilor economici se face cu mentinerea cotei de participatie a statului, la un procent de minim 50% din capitalul social", se arata in noul proiect.

Investitorul strategic este definit in legislatia actuala ca fiind acel investitor/grup de investitori care dispune de resursele financiare, tehnice si organizatorice necesare in vederea atingerii anumitor obiective de dezvoltare a societatii si care isi manifesta intentia de a cumpara un pachet de actiuni prin care isi asigura controlul, prin control intelegandu-se insa capacitatea acestuia de a exercita cel putin o treime din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor.

Guvernul va innaspri si conditiile impuse investitorului

Guvernul va innaspri si conditiile impuse investitorului pentru pastrarea obiectului de activitate al companiei din aparare, urmand sa decida ca obiectul principal de activitate si capacitatile de productie si/sau servicii trebuie mentinute pentru o perioada de minimum 5 ani de la privatizare, daca prin modificarea obiectului de activitate s-ar diminua capacitatea de asigure a protectiei intereselor esentiale de securitate si sigurantei nationale ale Romaniei, dar si ca in cazul in care, dupa trecerea perioadei de 5 ani de la privatizare, se urmareste schimbarea activitatii, investitorul este obligat sa mentina capacitatile de productie si/sau servicii specifice industriei nationale de aparare si securitate la un nivel de minimum 50 % din cel existent la data privatizarii.

Schimbarea obiectului principal de activitate si/sau a destinatiei capacitatilor de productie si/sau servicii va fi posibila numai cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Investitorul va prelua personalul existent la data privatizarii, cu toate drepturile si obligatiile prevazute in contractele de munca, si ar trebui sa pastreze angajatii cel putin 5 ani, proiectul stabilind insa in acelasi timp si procedura de concediere colectiva a salariatilor, respectiv in baza unui plan de disponibilizare si cu masuri de protectie sociala.

Agentia Mediafax a anuntat, in luna mai, ca Guvernul a decis anularea obligatiilor fiscale, in cuantum total de 1,1 miliarde lei, datorate de 15 companii din industria de aparare care produc sau comercializeaza armament, munitie si material de razboi, invocand inclusiv actualul context regional geopolitic care "impune intarirea capacitatii de aparare" a Romaniei.

Astfel, au fost anulate datoriile companiilor Tohan Zarnest, Carfil, Metrom, Uzina Mecanica Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Resita, Uzina Mecanica Bucuresti, Electromecanica Ploiesti, Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Pirochim Victoria si ale Fabricii de Pulberi Fagaras.

Premierul Victor Ponta a argumentat atunci ca toate fabricile de tehnica militara din Romania erau condamnate la faliment fara stergerea datoriilor istorice, iar ministrul Economiei, Constantin Nita, declara ca industria de aparare trebuie revigorata astfel incat "sa existe mijloacele necesare de a apara tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania industrie aparare, #guvern companii industrie aparare , #Stiri Guvern