Guvernul va disponibiliza aproape 3.000 de angajati - proiect ordonanta

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 10:30
2358 citiri

Guvernul va disponibiliza angajati din zece ministere prin eliminarea a aproape 3.000 posturi ocupate, echivalent a 4% din numarul de angajati, va desfiinta posturile vacante din administratia centrala si locala, nu si de la cabinetul demnitarilor, si va reduce numarul functiilor de conducere la 12%.

Scaderea numarului functiilor de conducere la maximum 12% va fi raportata la numarul total al posturilor din respectiva institutie publica centrala sau locala, scrie Mediafax, potrivit unui unui proiect de ordonanta pregatit pentru sedinta de miercuri a Guvernului.

Taierea posturilor ocupate va fi operata in Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne (inclusiv prefecturi), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Educatiei (inclusiv inspectoratele scolare), Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii (inclusiv directiile de sanatate publica), Ministerul Transporturilor si Secretariatul General al Guvernului (SGG), arata proiectul de ordonanta.

Numarul total al posturilor ocupate care vor fi desfiintate a fost calculat deja la 2.860 astfel de locuri, "cu respectarea prevederilor legale aplicabile fiecarei categorii de personal".

"Avand in vedere studiile realizate in cadrul Comitetului interministerial pentru resursele umane in domeniul administratiei publice asupra structurilor organizatorice din administratia publica centrala (ministere si structuri sobordonate/coordonate/sub autoritatea acestora), s-au analizat atributiile specifice institutiilor din administratia publica centrala raportat la numarul de personal necesar pentru realizarea sarcinilor, in acest sens propunandu-se reducerea numarului de posturi ocupate de la nivelul acestora cu 4%", este justificarea Guvernului.

Actul normativ prevede in acelasi timp ca numarul total de posturi vacante din ministere, din cadrul celorlalte institutii si autoritati publice aflate in subordinea, sub autoritatea sau coordonarea Guvernului sau a ministerelor, finantate integral sau partial din bugetul de stat si din cadrul institutiilor si autoritatilor publice finantate integral din bugetele asigurarilor sociale, precum si din autoritatile si institutiile publice locale se reduce, prin desfiintarea acestora, dar cu o serie de exceptii, precum posturile vacante aferente functiilor de demnitate publica si cele aferente cabinetelor acestora si functiile publice vacante de conducere, functiile publice de conducere cu statut special, posturile militare de conducere si cele din categoria inaltilor functionari publici.

Peste 1.000 de persoane vor putea fi angajate de autoritatile locale

Pentru constituirea unui birou se va considera ca este necesar un numar de minimum 5 posturi de executie, pentru constituirea unui serviciu - de minimum 7 posturi de executie, pentru constituirea unei directii - de minimum 15 posturi de executie, iar pentru constituirea unei directii generale - de minimum 25 de posturi de executie, schemele actuale de organizare urmand sa fie modificate in acest sens in cel mult o luna la nivel central si local.

Ordonanta mai stabileste ca posturile astfel vacantate, ulterior finalizarii acestei reorganizari, vor putea fi ocupate ulterior, cu respectarea principiului un post vacantat - un post ocupat, diferit de sistemul actual care impune o singura angajare la sapte posturi vacantate.

La acest moment, Guvernul estimeaza deja ca vor putea fi angajati 1.066 salariati la nivelul administratiei publice locale, cu argumentul ca multe primarii au ajuns sa mai aiba doar doi sau trei angajati, inclusiv primarul si viceprimarul. Posturile vizate pentru ocupare de la nivelul administratiei locale vor putea fi ocupate doar daca exista resurse financiare asigurate in cadrul bugetului local.

Angajarile vor fi insa posibile doar cu acordul Guvernului. Anual, prin hotarare, Guvernul va avea posibilitatea sa stabileasca numarul maxim de posturi care pot fi infiintate si ocupate.

Prin reorganizarea aparatului administrativ, Executivul estimeaza o economie la bugetul de stat de 45 milioane lei in acest an si 108 milioane lei in fiecare dintre urmatorii patru ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#disponibilizari Guvern, #desfiintare posturi guvern, #concedieri administratie publica , #Stiri Guvern