Guvernul modifica azi Legea achizitiilor publice. Dancila spune ca va fi dupa modelul german

Joi, 24 Mai 2018, ora 07:02
1706 citiri
Guvernul modifica azi Legea achizitiilor publice. Dancila spune ca va fi dupa modelul german
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Viorica Dancila a anuntat, luni, ca Legea achizitiilor publice va fi modificata in ceea ce priveste termenele in care sunt solutionate contestatiile la licitatiile pe fondurile europene, in sensul reducerii acestora.

"Schimbul de bune practici il putem folosi si este benefic. In modificarea Legii achizitiilor publice, pe care o vom face in sedinta de guvern de joi, avem un capitol destinat acestui lucru (contestatii - n.red.) . Am luat modelul german si vom face acest lucru", a declarat Dancila, aflata intr-o vizita la Bacau.

Totodata, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri, la Palatul Victoria, ca in sedintele de guvern de joi si de saptamana viitoare, vor fi adoptate doua ordonante de urgenta si normele de aplicare prin care se aduc modificari la Legea achizitiilor publice.

Potrivit lui Teodorovici, Curtea de Conturi si Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) de multe ori se suprapuneau in privinta anumitor atributii privind controlul procedurilor de achizitii publice.

"Vom decide maine, in sedinta de guvern, prin ordonanta de urgenta, ca doar Curtea de Conturi va fi cea care verifica, desigur, dupa atribuirea unui contract, modul in care acesta a fost atribuit. Oricum, Curtea de Conturi verifica modul in care cheltuielile publice sunt efectuate si e normal si logic ca la acel moment sa faca si verificarea modului in care un contract a fost atribuit", a spus Teodorovici.

Ministrul Finantelor a precizat ca o alta modificare face referire la faptul ca, in cazul unei lucrari, nu va fi reluata procedura de achizitie pentru partea din contract contestata.

"De foarte multe ori se intampla ca in cazul unui contract de lucrari sa se reia procedura de achizitie publica pentru acea parte foarte mica necesara finalizarii unui contract. Prin modificarea de maine acest lucru se elimina. Nu trebuie reluata si se spune foarte clar modul in care acel contract se extinde pentru a include si noua activitate.

Avem situatii in care, din motive neimputabile, situatii de urgenta, de forta majora (inundatii si nu numai), este nevoie sa se intervina imediat. Atunci putem sa dam un ordin de incepere a acelor lucrari pentru a opri, poate, o calamitate, repararea unui drum de care depinde viata unor oameni in acea zona, iar in paralel sa se desfasoare procedura de atribuire a acelui contract", a afirmat Teodorovici.

O alta propunere de modificare anuntata de Teodorovici este aceea de a reglementa mult mai clar modul in c ...citeste mai departe despre "Guvernul modifica azi Legea achizitiilor publice. Dancila spune ca va fi dupa modelul german" pe Ziare.com

#legea achizitiilor publice , #Stiri Guvern

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  9. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune