Guvernul asteapta investitori pentru reactoarele de la Cernavoda

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 16:52
1807 citiri
Guvernul asteapta investitori pentru reactoarele de la Cernavoda

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, prelungirea acordului de investitii pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda dupa 1 ianuarie 2013, pentru a atrage noi investitori, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu.

"Memorandumul pentru continuarea realizarii proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda cuprinde situatia la zi si problemele care sunt de rezolvat. Memorandumul propune extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii dupa 1 ianuarie 2013 pentru a crea premisele atragerii de noi investitori", a afirmat Andrei Zaharescu.

Potrivit unor surse guvernamentale, actualul acord de investitii, care expira la finalul lui 2012, cand trebuia luata o decizie asupra investitiei, a fost astfel prelungit cu sase luni, in forma actuala, urmand ca in aceasta perioada sa fie discutate modificari ale documentului.

Acesta a adaugat ca in eventualitatea in care Nuclearelectrica nu va ajunge la o intelegere privind investitia cu ceilalti doi actionari ai EnergoNuclear, ENEL si Arcelor Mittal, statul va rascumpara actiunile acestora cel mult la valoarea lor nominala.

"Acordul va continua prin cooperare intre Nuclearelectrica, ENEL si Arcelor Mittal in cadrul EnergoNuclear pentru o perioada de pana la cel tarziu 31 decembrie 2013. Daca Nuclearelectrica nu ajunge la intelegere, memorandumul propune continuarea proiectului prin rascumpararea la cel mult valoarea nominala a actiunilor detinute de cei doi, astfel incat Energonuclear sa fie controlat de Societate Nationala Nuclearelectrica", a mai spus Zaharescu.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a aratat, recent, ca firma chineza Guandong Nuclear si-a manifestat intentia de a investi pana la un nivel de circa 40% din costurile estimate ale centralei de la Cernavoda, aceasta constand in echipamente si montaj al acestora din partea clasica a celor doua grupuri.

"Pana acum este cea mai importanta solicitare de participare ca si procent la EnergoNuclear. De asemenea, s-au purtat discutii cu firma SNC Lavalin, care, la fel, doreste sa investeasca 5% din capitalul necesar pentru investitia respectiva", a precizat Traicu.

In ceea ce priveste participatia statului roman, oficialul MECMA a mentionat ca in mod sigur aceasta se va reduce la valoarea evaluata a constructiilor ce exista pe site-ul celor doua grupuri 3 si 4, a unor parti de echipamente si elemente de conducta care pot fi utilizate la unitatile 3-4, cantitatea de apa grea si combustibil nuclear necesare pentru cele doua grupuri nucleare pentru prima pornire.

Investitia in cele doua reactoare de la Cernadova a fost estimata, recent, la 6,4 miliarde euro, potrivit unui studiu Ernst&Young.

#guvern investitii Cernavoda, #reactoare cernavoda, #centrala nucleara cernavoda , #Stiri Guvern