Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul asigura ca adopta noile reglementari privind piata de capital

Guvernul asigura ca adopta noile reglementari privind piata de capital

Guvernul va adopta saptamana viitoare, printr-o ordonanta de urgenta, modificarile privind legislatia pietei de capital, a anuntat, miercuri, ministrul delegat pentru buget, Daris Valcov, dupa ce Executivul a amanat in mai multe randuri adoptarea acestora.

Initial, modificarile au fost prezentate de Ministerul Finantelor ca proiect de lege, potrivit Mediafax.

Valcov a declarat ca Guvernul a discutat, in sedinta de miercuri, in prima lectura, ordonanta privind pietele de capital si a dat asigurari ca noile prevederi vor fi adoptate saptamana viitoare.

"Aceasta ordonanta a fost convenita cu toti partenerii de dialog, atat externi, cat si interni. Pana miercurea viitoare, daca vom mai primi alte puncte de vedere, suntem bucurosi sa le cuprindem in interiorul ordonantei, dar de saptamana viitoare vom avea, asa cum a cerut mediul de afaceri, o legislatie noua, adaptata vremurilor in care ne aflam", a spus Valcov.

Surse oficiale au declarat MEDIAFAX ca proiectul de act normativ nu are in vedere si modificari privind activitatea SIF-urilor, care ar urma sa fie reglementate printr-un act normativ separat.

In urma cu o saptamana, proiectul care modifica Legea pietei de capital a fost din nou amanat de Guvern, premierul Victor Ponta spunand, in sedinta, ca la acest document se va lucra in continuare, deoarece vrea "sa se sufle si in iaurt" la redactarea prevederilor din proiect.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca mai sunt asteptate avize la acest proiect.

Proiectul s-a aflat pe agenda Guvernului si in sedinta precedenta, dupa o alta discutie din luna octombrie, fiind si atunci amanat.

Ultima forma a proiectului de lege privind modificarea legii pietei de capital releva ca prevederea referitoare la eliminarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF), de 5% din totalul actiunilor, va fi retrasa, fiind insa mentinuta cresterea pragului de detinere la operatorii de piata, de la 5% la 20% din totalul actiunilor.

Proiectul initial, prezentat la inceputul lunii octombrie, prevedea ca pragul maxim obligatoriu pentru detinerile de actiuni la SIF-uri va fi eliminat, iar actionarii societatilor vor avea libertatea sa stabileasca, daca doresc, o limita in acest sens, in timp ce plafonul pentru participatiile la operatorii de piata va creste de la 5% la 20%.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota, declara, la finele lunii octombrie, ca proiectul de modificare a legislatiei privind piata de capital a fost discutat de Guvern doar in prima lectura si va fi asteptat un punct de vedere atat din partea BVB, BNR si ASF, cat si al Comisiei Europene.

"Proiectul de lege privind piata de capital s-a amanat pentru saptamana viitoare, pentru ca premierul a cerut formularea punctelor de vedere de catre Comisia Europeana, Banca Nationala a Romaniei, ASF si Bursa de Valori", afirma Calota pe 21 octombrie.

La remarca presei ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au avut reprezentanti in grupul de lucru care a redactat proiectul de act normativ, oficialul guvernamental a aratat ca, fiind un document foarte important, s-a solicitat ca toate entitatile interesate sa exprime un punct de vedere, "ca sa nu existe ulterior nemultumiri pentru ca, intr-un fel sau altul, se poate distorsiona piata".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1002 ori