Guvernul a redus taxele pe "monopolul natural", in urma reactiilor virulente

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 09:31
1338 citiri
Guvernul a redus taxele pe "monopolul natural", in urma reactiilor virulente

Guvernul a redus drastic cuantumul taxelor care vor fi percepute operatorilor de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale si a decis ca plata sa fie impusa tuturor firmelor din domeniu, fara exceptie, dupa ce companiile au reclamat ca taxa le va afecta activitatea.

Astfel, taxa calculata in cazul cantitatii transportate catre sistemele de distributie a fost redusa de la 0,45 lei/Mwh, in varianta initiala, la doar 0,1 lei/Mwh, iar cea stabilita in cazul cantitatii distribuite a fost diminuata de la 1,25 lei/Mwh la 0,75 lei/Mwh. In acelasi timp, taxa calculata in cazul cantitatii transportate numai prin sistemul de transport a fost scazuta de la 1,7 lei/Mwh la 0,85 lei/Mwh.

Guvernul a decis totodata ca aceasta taxa, tratata drept un impozit pe "monopolul natural", sa fie perceputa tuturor operatorilor licentiati din domeniu, fara sa-i mai excepteze pe operatorii de distributie care presteaza pentru mai putin de 100.000 clienti, asa cum intentiona initial.

La inceputul sedintei de marti a Guvernului, organizata pentru aprobarea inclusiv a acestei taxe, premierul Victor Ponta a declarat ca ministrii implicati mai pot efectua pana miercuri "modificari foarte fine", dar nu schimbari importante.

Tot marti, reprezentantii GDF SUEZ Energy Romania au comentat, la solicitarea MEDIAFAX, pe aceasta tema, reclamand ca aplicarea unei taxe pe veniturile inregistrate de distribuitorii de electricitate si gaze ca urmare a dereglementarii pietei va afecta semnificativ capacitatea de finantare a acestora, iar costurile ar trebui transferate consumatorilor.

Compania, subsidiara a grupului francez GDF SUEZ, arata ca intentia Guvernului este o surpriza, intrucat companiile din piata de energie nu au fost consultate.

Taxa va fi aplicata companiilor Transeletrica, CEZ Distributie, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distributie si Distrigaz Sud Retele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe operatori electrici, #taxe operatori gaze, #taxe guvern Romania 2013 , #Stiri Guvern