Grindeanu raspunde Comisiei Europene: Lupta impotriva coruptiei este una dintre prioritatile Guvernului pe care il conduc

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 22:33
5476 citiri
Grindeanu raspunde Comisiei Europene: Lupta impotriva coruptiei este una dintre prioritatile Guvernului pe care il conduc
Foto: Guvernul Romaniei

Prim-ministrul Sorin Grindeanu i-a transmis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintelui Frans Timmermans, in care sustine necesitatea ordonantelor de modificare a codurilor penale si a gratierii.

"Am luat nota de declaratia comuna facuta astazi cu privire la lupta impotriva coruptiei in Romania.

Doresc, de la bun inceput, sa subliniez ca lupta impotriva coruptiei este una dintre prioritatile Guvernului pe care il conduc si sunt in totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastra privind raportul Comisiei de Cooperare si Verificare care reprezinta si pentru Uniunea Europeana si pentru noi o tema de maxim interes", se arata in scrisoarea premierului, remisa Ziare.com, care "argumenteaza contextul si ratiunile adoptarii acestor modificari legislative".

Mesaj ferm de la Comisia Europeana, dupa ordonanta Iordache: Lupta cu coruptia trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata

Iata si reactia Doinei Pana la mesajul Comisiei Europene

In ce priveste ordonanta gratierii, Sorin Grindeanu explica:

"Va informez ca exista deja o procedura in cadrul CEDO care se refera la o decizie pilot privind supraaglomerarea din inchisorile romane si conditiile precare de detentie, situatie care poate conduce la o penalizare semnificativa a Romaniei (cca 80 milioane EUR pe an - conform calculelor estimative intocmite de ministrul de justitie din fostul guvern) ".

Premierul explica si de ce s-a stabilit plafonul de 200.000 de lei privind incriminarea abuzului in serviciu:

"Stabilirea plafonului de 200.000 lei nu a fost una arbitrara, ci s-a plecat de la prevederile art. 183 Cod Penal care definesc notiunea de consecinte deosebit de grave ale unei infractiuni, unde regasim un cuantumul de 2 milioane lei.

Am apreciat ca pentru existenta infractiunii de abuz in serviciu un cuantum de 10 ori mai mic este in acord cu Decizia Curtii Constitutionale, Comisiei de la Venetia si jurisprudentei CEDO.

De mentionat ca, prin fixarea unui plafon de 200.000 lei, raspunderea nu este inlaturata, ci va continua sa fie o raspundere administrativa si disciplinara iar prejudiciul va fi recuperat integral, acest lucru fiind in consonanta inclusiv cu recomandarile institutiilor europene".

Prim-ministrul argumenteaza ca "lipsa de coerenta dintre o decizie constitutionala si prevederile declarate neconstitutionale ar putea conduce la vid legislativ, precum si la o interpretare si aplicare neunitara a acestor prevederi".

Grindean ...citeste mai departe despre "Grindeanu raspunde Comisiei Europene: Lupta impotriva coruptiei este una dintre prioritatile Guvernului pe care il conduc" pe Ziare.com

#Grindeanu scrisoare Juncker, #Grindeanu mesaj Comisia Europeana, #Grindeanu Juncker ordonante justitie, #Grindeanu mesaj Juncker ordonante , #Stiri Guvern