Fostul rege Mihai al Romaniei si-a consultat dosarul de la Securitate

Marti, 16 Ianuarie 2007, ora 11:53
939 citiri

Fostul rege Mihai al Romaniei s-a dus luni la sediul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii, pentru a-si consulta dosarul intocmit de serviciile secrete comuniste la sfarsitul anilor 1940.

"Regele a citit mai multe pasaje din acest dosar si a fost foarte emotionat sa descopere documente din epoca, dar si delatiuni care il vizau, o parte din acestea fiind semnate 'Romeo', fara indoiala numele de cod al vreunui membru al anturajului sau, a declarat un responsabil al CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu.

Potrivit acestuia, dosarul la care a avut acces fostul suveran dateaza din 1948, anul plecari lui in exil, dupa abdicarea sa fortata la 30 decembrie 1947.

Tot potrivit lui Ticu Dumitrescu, CNSAS a descoperit in arhivele care i-au fost recent predate de SRi alte dosare vizandu-l pe fostul rege, care se refera probabil la urmarirea lui dupa venirea la putere a comunistilor in 1945.


Privat de cetatenia sa la inceputul lui 1948, Mihai i a fost autorizat pentru prima data sa revina in tara sa natala in 1992. Din 2002, el s-a instalat cu familia in Romania, unde si-a recuperat mai multe proprietati confiscate de regimul comunist si i s-a dat o resedinta oficiala la Palatul Elisabeta, la Bucuresti.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: AFP (Franta), <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)