Fostul ministru al Economiei Ion Ariton, la DNA

Marti, 17 Februarie 2015, ora 10:24
1601 citiri
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton, la DNA
Foto: mediasinfo.ro

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton s-a prezentat marti la DNA dupa ce saptamana trecuta i-a fost ridicata imunitatea pentru a fi anchetat in dosarul ''Gala Bute".

Ion Ariton a fost chemat pentru a i se comunica ca procurorii au inceput urmarirea penala in cazul sau, scrie Agerpres.

In 12 februarie, senatorii au aprobat solicitarea DNA in vederea formularii cererii de incepere a urmaririi penale fata de Ariton.

"Senatul cere urmarirea penala a senatorului Ariton Ion, fost ministru al Economiei si actual membru al Senatului Romaniei, pentru faptele care fac obiectul dosarului nr. 50/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in Hotararea Senatului.

Potrivit raportului Comisiei juridice, supus atentiei plenului Senatului, in timpul audierii Ion Ariton a precizat ca "sumele care au facut obiectul contractelor de sponsorizare a evenimentului prin care se urmarea 'promovarea Romaniei ca destinatie turistica si a brandului turistic national, pe plan national si international, in cadrul Galei Internationale de Box Profesionist', si pe care l-a sustinut, 'au ajuns la Federatia Romana de Box'".

Potrivit aceluiasi document, Ion Ariton a explicat senatorilor juristi faptul ca "o sponsorizare se face intr-un cadru legal, pentru o suma care este calculata la suta din cifra de afaceri".

"Pentru o sponsorizare dintr-o companie, exista o comisie care analiza oportunitatea si legalitatea sponsorizarii. Dupa ce se fac aceste analize, acel raport de oportunitate si legalitate este trecut prin Consiliul de Administratie al acelei companii si numai dupa aceea se putea face virarea acelor sume in cuantumul si in procentele legale care se pot face din acel cont", a mai aratat Ariton in Comisia juridica.

In urma audierii senatorului Ion Ariton, in data de 10 februarie, Comisia juridica a hotarat, cu majoritate de voturi, sa admita solicitarea Parchetului de pe langa ICCJ in vederea formularii cererii de efectuare a urmaririi penale fata de fostul ministru al Economiei.

DNA a solicitat declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, pentru participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in dosarul Gala Bute.

Anchetatorii au constatat ca Ariton i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA si Societatea Nationala a Apelor Minerale SA) sa sponsorizeze, cu suma totala de 1.742.830 lei, organizarea galei internationale de box profesionist organizata la Bucuresti la data de 9 iulie 2011, in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute.

Procurorii sustin ca, in conditiile in care evenimentul era organizat de societatea comerciala cu capital privat SC Europlus Computers SRL, care a fost si beneficiarul real al sponsorizarilor, sponsorizarea galei de box era interzisa de Legea nr. 32/1994.

Potrivit DNA, desi beneficiarul real al sponsorizarilor a fost SC Europlus Computers SRL (care detinea exclusivitatea organizarii si care a incasat toate veniturile galei), a fost folosita de Federatia Romana de Box pentru a evita dispozitiile imperative ale Legii nr. 32/1994 si a crea aparenta ca este sustinuta activitatea unei persoane juridice fara scop patrimonial.

In acest context, suma totala de 1.742.830 lei, care ar fi facut obiectul sponsorizarilor, constituie prejudiciu pentru companiile mentionate.

"Din probele administrate a rezultat ca sponsorizarile nu s-ar fi incheiat in lipsa interventiei ministrului Ion Ariton, iar sumele ar fi ramas in patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat", au retinut procurorii care au apreciat ca suma are natura unui folos nejustificat obtinut de Rudel Obreja.

In legatura cu savarsirea infractiunii de folosire a influentei in vederea obtinerii unui folos necuvenit, DNA a aratat ca, pentru a determina reprezentantii companiilor sa adopte conduita mentionata anterior, Ion Ariton si-a folosit autoritatea si influenta derivata din functiile de ministru al Economiei, senator si presedinte al filialei judetene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ion Ariton fost ministru economie, #Ion Ariton DNA , #Stiri Guvern