FMI se asteapta ca Romania sa-si indeplineasca angajamentele privind consolidarea fiscala

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 09:55
1701 citiri
FMI se asteapta ca Romania sa-si indeplineasca angajamentele privind consolidarea fiscala
Foto: informatia-zilei.ro

Exista un angajament din partea Romaniei sa continue consolidarea situatiei fiscale si ne asteptam ca acest angajament sa fie indeplinit, a declarat, pentru Reuters, reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Oficialul FMI a apreciat ca 'a existat un efort considerabil pentru a face economia mai solida si mai rezistenta la socuri, deoarece aceasta stabilitate a venit in urma faptului ca situatia conturilor fiscale este mult mai buna decat in urma cu sase ani", potrivit Agerpres.

"Asadar, credem ca este extrem de important pentru Romania sa nu puna in pericol aceasta imbunatatire considerabila', a spus el.

De asemenea, reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria a afirmat ca 'Romania a facut progrese considerabile cu adoptarea reformelor si asteptarile in acest moment indica faptul ca tara va putea finaliza acordurile stand-by din ultimii 5-6 ani'.

Obiectivul Guvernului roman este obtinerea unui deficit bugetar de 2,2% din PIB anul acesta, cu mult sub deficitul de 7,2% din PIB inregistrat in 2009.

Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI, al treilea din 2009, este un acord stand-by in valoare de 4 miliarde de euro, care expira anul viitor si probabil nu va fi reinnoit. Fondul Monetar International a suspendat discutiile privind actualul acord incheiat cu Romania pana dupa alegeri.

'Programul va expira la un moment dat anul viitor si, dupa expirarea lui, vom evalua situatia de la momentul respectiv', a declarat, la Sofia, Guillermo Tolosa.

In octombrie, Fondul Monetar International a revizuit in crestere la 2,4% estimarile referitoare la avansul Produsului Intern Brut al Romaniei in acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. In raportul publicat in primavara acestui an, FMI estima o crestere de 2,2% pentru economia romaneasca.

Autoritatile de la Bucuresti se asteapta la o crestere economica de 2,8% in acest an, chiar daca avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%.

In 2013, economia romaneasca a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de crestere din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI angajamente Romania, #angajamente Romania consolidarea situa iei fiscale , #Stiri Guvern