Fiscul: constructiile sint tinta noastra pe 2008

Duminica, 10 Februarie 2008, ora 22:20
1269 citiri
Fiscul: constructiile sint tinta noastra pe 2008

Tinta numarul unu a controalelor Fiscului din aceasta luna va fi domeniul constructiilor, a declarat saptamina trecuta Eugen Ciorici, seful Departamentului de Inspectie Financiar-Fiscala din Agentia Fiscala (ANAF).
"In luna ianuarie am controlat cu predilectie firmele de intretinere si reparare de autovehicule, pe cele din constructii si firmele care colecteaza fier vechi. In februarie, prioritatea sint firmele de constructii. In ce priveste controalele fiscale, pot spune ca 2008 este anul domeniului constructiilor", ne-a declarat Ciorici.

Seful ANAF, Daniel Chitoiu, si-a dezvaluit intentia de a "intra" in forta pe piata imobiliara inca de la sfirsitul anului trecut, cind anunta punerea in functiune de la 1 ianuarie 2008 a unei baze comune de date impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, Camera Notarilor si Cadastrul. Baza este folosita in prezent ca sursa de informatii pentru controalele fiscale. ANAF obtine acum informatii la nivel national de la Camera Notarilor si Agentia de Cadastru, dar si de la primarii prin intermediul Ministerului Administratiei.

Constructorii par sa se fi asteptat la un asalt al statului asupra conturilor firmelor dintr-un sector care a devenit intre timp primul ca dinamica in economie.

"Este normal ca autoritatile sa se uite mai atent la constructii, avind in vedere ca este cel mai dinamic sector din economie. Cu aproximatie, sectorul constructiilor a atins anul trecut 11-12% din PIB-ul Romaniei. Aceasta inseamna ca in constructii am ajuns deja la media Uniunii Europene", ne-a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO).

"Nu ne deranjeaza deloc ca ANAF vrea sa ne controleze. Este insa important sa nu faca o preferinta din acest domeniu si sa nu prelungeasca inspectiile mai mult decit este cazul", a spus Plosceanu.

Ritmul de crestere a pietei este de aproape 15 ori mai mare decit media europeana, conform Eurostat. Volumul lucrarilor de constructii a crescut pe 11 luni anul trecut cu peste 34% mai mult decit in perioada similara a anului 2006.

Potrivit reprezentantului ARACO, este foarte greu de spus care este numarul exact al companiilor care activeaza in domeniu. Ritmul de infiintare sau de iesire din piata este extrem de alert, fapt dovedit de cele peste 500 de falimente inregistrate in domeniu numai anul trecut.

Anul acesta poate avea loc o crestere a pietei cu 20%, insa piata imobiliara se confrunta deja cu o relaxare din cauza scumpirii creditului si exista si unele incertitudini legate de criza imobiliara din SUA, spun surse din piata. Neoficial, numarul intreprinderilor care au activitatea principala in domeniul constructiilor si care sint vizate de controalele ANAF se ridica la aproximativ 7.000.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17700&art=42870&cHash=57d56e1b3e target=_blank>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.