Extremistii de dreapta infiinteaza un grup in Parlamentul European

Luni, 08 Ianuarie 2007, ora 08:06
931 citiri

In Parlamentul European (PE), ultranationalistii si extremistii de dreapta se unesc cu forte noi: in cateva zile, acestia doresc sa infiinteze la Strasbourg un grup parlamentar comun. In fruntea grupului urmeaza sa se afle un francez care este cercetat judiciar din cauza afirmatiilor sale facute referitor la holocaust.

Bruno Gollnisch va trebui sa renunte pe moment, fara sa vrea, la postul sau de profesor de drept japonez si international, dar in cateva zile deputatul de 56 de ani se va putea implica profund in viata politica. Vicepresedintele Partidului Frontul National din Franta si europarlamentar urmeaza sa preia din 15 ianuarie o functie cheie: Gollnisch este propus pentru postul de sef al unui nou grup de deputati de extrema dreapta din Parlamentul European, grup care se va constitui zilele acestea.

Extremistii de dreapta din Parlamentul de la Strasbourg se bazeaza pe castigarea unei pozitii mai puternice: pana acum, ei nu aveau statut de grup, deoarece statutul PE prevede ca pentru formarea unui asemenea grup este nevoie de cel putin 19 de deputati din cel putin cinci tari. Pana acum, aceste criterii nu au putut fi indeplinite. Insa cu aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei de la 1 ianuarie, pozitia aripii de extrema dreapta s-a imbunatatit simtitor: ambele tari trimit in PE mai multi deputati de extrema dreapta.

Sansa aceasta a fost exploatata rapid. La prima sedinta din acest an a PE, noul grup intentioneaza sa se constituie. Dupa cum a declarat Andreas Molzer, europarlamentar austriac din partea Partidului Liber Austriac (FPO), revistei citate, grupul urmeaza sa poarte numele "Identitate - Suveranitate - Transparenta" (IST). Molzer este unul din initiatorii constituirii noului grup, care a reusit sa castige de partea sa, pe langa Frontul National din Franta si Vlaams din Belgia, intre altele si PRM din Romania si Ataka din Bulgaria. Grupul va avea peste 20 de deputati, insa exista deja negocieri cu alti posibili candidati care ar dori sa se indrepte catre IST, a spus Molzer. Insa, in pofida unor negocieri de inceput, Lega Nord din Italia nu va face parte din grupul respectiv. Liderul Umberto Bossi s-a eschivat de la a face parte din acelasi grup parlamentar cu Jean-Marie Le Pen. Molzer a precizat ca partidul lui Le Pen va stabili conducerea grupului si a mai spus ca Bruno Gollnisch este "un profesor intelectual de exceptie". Gollnisch, considerat ca posibil urmas al lui Le Pen, a facut la 11 octombrie 2004, in cadrul unei conferinte de presa, afirmatii legate de holocaust si a pus sub semnul intrebarii existenta camerelor de gazare. "Acest lucru trebuie dezbatut de istorici", ar fi spus atunci Gollnisch. Trebuie sa existe o dezbatere in care sa se precizeze in ce mod au murit milioane de evrei. Drept urmare, universitatea Jean Moulin din Lyon i-a retras pentru cinci ani permisul de a preda, iar putin mai tarziu PE i-a ridicat imunitatea parlamentara, iar la 18 ianuarie se va pronunta instanta in cazul sau.

Se pare insa ca pentru grupul de extrema dreapta de la Strasbourg, asemenea acuzatii nu constituie impedimente pentru functia de lider a lui Gollnisch. Dimpotriva. Dupa cum spune Molzer, "in acest moment acuzatiile nu prezinta nicio relevanta", adaugand ca in cazul in care Gollnisch ar fi condamnat, acesta ar sti "ce consecvente va trebui sa traga".

Gollnisch se poate astepta la numeroase voturi favorabile in noul grup: astfel, Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, a iesit in trecut adesea in evidenta prin adoptarea unui ton rasist si antisemit. El considera minoritatile maghiare din Romania ca o amenintare: "Bandele de tigani trebuie lichidate imediat", ar fi afirmat odata Tudor. Banca de date biografice Munzinger il citeaza cu un slogan nu mai putin agresiv: "Aceasta tara poate fi guvernata doar cu Kalasnikovul". Volen Siderov, seful partidului bulgar Ataka, s-a impus de asemenea prin campanii similare. La alegerile parlamentare din 2005, el instiga pentru interesele sale nationale prin sloganuri cum ar fi "Turcii si romii, afara!"

Cem Ozdemir, europarlamentar din grupul ecologistilor, a facut un apel la grupurile parlamentare existente pentru arborarea "drapelului impotriva xenofobiei si rasismului". Extremistii de dreapta vor sa foloseasca PE pentru "a instiga impotriva Europei", a declarat Ozdemir revistei citate.

In acelasi timp, Andreas Molzer a anuntat ca va lua pozitie impotriva incercarilor de a adopta Constitutia UE, declarand ca "ne vom apara impotriva cadavrului constitutiei UE".

Sursa: Rador