Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Expansiunea europeana

Expansiunea europeana

Cu recenta intrare a Bulgariei si Romaniei, UE este formata acum din 27 de tari ale batranului continent, avand o populatie de 489 milioane de oameni. Se termina astfel daramarea unor frontiere artificiale, consecinte ale razboiului rece, iar Uniunea ajunge pana la Marea Neagra.

Bulgaria si Romania sunt astazi cele mai sarace state membre ale UE, cu venituri pe cap de locuitor ce abia ating o treime din venitul mediu al celorlalti membri. De aici, speranta lor ca accesul la spatiul economic integrat le va permite imbunatatirea rapida a nivelului de trai al respectivelor popoare, asa cum s-a intamplat in trecut si cu alti membri ai blocului.

Acest lucru ne obliga sa evidentiem ca integrarea europeana, spre deosebire de alte procese asemanatoare, a avut mereu o componenta puternica de solidaritate, ce a fost pusa la dispozitia membrilor mai intarziati in procesul de dezvoltare. Spania si Irlanda sunt amandoua exemple viabile ale succesului obtinut de aceasta politica, ce din pacate nu a fost imitata pe alte paralele.

Dar marirea Uniunii Europene a avut bineinteles costurile ei si a generat unele probleme ce trebuie rezolvate. Pe de-o parte, in aer pluteste o anumita senzatie de oboseala, sau chiar de ingrijorare, din cauza marelui efort economic pe care incorporarea fostilor sateliti sovietici o presupune pentru societatile din vestul Europei.

Pe de alta, este la fel de evident faptul ca multi se tem (si nu fara motiv) ca UE, din cauza dimensiunii si complexitatii ei din ce in ce mai mari, este pe cale sa devina neguvernabila. Respingerea proiectului de Constitutie europeana, in 2005, de catre cetatenii din Franta si Olanda, in referendumuri separate, sugereaza tocmai acest lucru. Impreuna cu bariera diversitatii culturale, aceasta va intarzia accesul Turciei, Albaniei, Bosniei, Croatiei, Macedoniei, Muntenegrului sau Serbiei, care in acest moment provoaca opozitia multora.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1148 ori