EUOBSERVER: Bulgaria si Romania criticate pentru gradul de coruptie

Marti, 05 Februarie 2008, ora 11:50
1248 citiri
EUOBSERVER: Bulgaria si Romania criticate pentru gradul de coruptie

EUOBSERVER (Bruxelles) - Comisia europeana va critica astazi (4 februarie) Bulgaria si Romania, pentru lipsa de realizari in lupta impotriva coruptiei si a crimei - dar se va abtine momentan de la aplicarea sanctiunilor pentru aceste tari.

Cele doua documente provizorii despre progresele Sofiei si ale Bucurestiului in materie de justitie si afaceri interne, ce urmeaza a fi adoptate astazi - si vazute de EUobserver - evidentiaza domeniile in care comisia considera ca tarile au ramas in urma.

Nici Romania, nici Bulgaria nu au reusit sa prezinte "rezultate convingatoare" in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, in timp ce Bulgaria trebuie sa isi imbunatateasca metodele de gestionare a problemei crimei organizate.
"Analizele comisiei asupra unor cazuri de notorietate (de crima organizata) arata ca doar un singur caz a fost solutionat din 2000 pana acum, mai mult de jumatate dintre cazuri fiind inca in stadiul de investigare", potrivit documentului referitor la situatia Bulgariei.

Sofia ar trebui, deasemenea, sa isi intareasca "demersurile de lupta impotriva coruptiei din cadrul guvernului local si din sectoare vulnerabile ca cel al sanatatii si cel al educatiei", a concluzionat comisia.

In ceea ce o priveste, Romaniei i s-a cerut sa se concentreze pe lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

"In ultimele sase luni, mai multe cazuri ce includ actuali sau fosti membri ai guvernului au fost trimise din tribunale inapoi pe masa procurorilor, pe motive de erori procedurale", se arata in documentul ce trateaza Romania.

In plus, Bucurestiul ar trebui sa se uite la precizarile despre intarzierea "implementarii unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar, in infiintarea unei Agentii Nationale de Integritate (responsabila cu verificarea averilor, incompatibilitatilor si eventualelor conflicte de interese), precum si in dezvoltarea unei strategii generale si stabilirea de proiecte reper pentru lupta impotriva coruptiei locale", se adauga.

Dar, in ciuda criticii si indiferent de faptul ca la aceleasi concluzii s-a ajuns in primele raporturi de monitorizare din iunie 2007, Bruxelles-ul a ales sa nu treaca la sanctiuni.

Scopul rapoartelor interimare este cel de a "servi ca estimare faptica a situatiei", inainte de rapoartele anuale ale progresului general, stabilite pentru luna iulie, a spus o sursa a UE vineri (1 februarie), subliniind ca "nu ne gandim la clauze de salvgardare acum".

Potrivit tratatelor de aderare ale tarilor - documente ce specifica termenii aderarii lor - daca Sofia si Bucurestiul raman in urma standardelor UE in anumite domenii, cum ar fi cel economic, cel al pietei interne, cel al justitiei si cel al afacerilor interne, UE poate impune anumite masuri de salvgardare.

Una dintre consecinte ar fi nerecunoasterea deciziilor tribunalelor din Romania sau Bulgaria pe teritoriul UE - un pas umilitor pentru tari membre cu drepturi depline.

Pachetele aderarii celor doua tari au impus cea mai severa monitorizare din toate timpurile asupra unui stat nou intrat in bloc. Aceasta a fost urmarea ingrijorarilor manifestate in unele capitale, ca cele doua tari nu erau suficient pregatite cand au aderat, la 1 ianuarie anul trecut.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.