E o minciuna ca poti sa furi alegerile. Nu Coldea si Andronic trebuie audiati Interviu

Vineri, 26 Mai 2017, ora 10:38
1060 citiri
E o minciuna ca poti sa furi alegerile. Nu Coldea si Andronic trebuie audiati Interviu
Foto: Feacbook/ Adrian Moraru

Rezultatul final al alegerilor nu mai poate fi fraudat din 2004 incoace in Romania, chiar daca s-ar incerca, iar cei care au pus la cale comisia parlamentara pentru anchetarea fraudei din 2009 stiu acest lucru: "Cine a trecut printr-o tura de alegeri stie. Echipele de campanie stiu mecanismele, stiu la ce sa se uite, stiu ca si ceilalti stiu la ce sa se uite", afirma expertul in politici publice Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Adrian Moraru a demontat cu date si fapte toate ipotezele privind fraude electorale, inclusiv in privinta votului de la Paris din 2009, dar si in privinta "mortilor din Teleorman" de la referendumul din 2012.

"Nu inteleg de ce sa-i audiezi pe Andronic, Coldea sau mai stiu eu pe cine in loc sa discuti cu reprezentanti PSD din sectiile de votare in care pretinzi ca s-a fraudat si care sa spuna cum s-a fraudat. Ce au vazut ei. Dar daca-i cheama risca sa se trezeasca cu infimari", spune Adrian Moraru.

Avem o comisie parlamentara care ancheteaza o presupusa fraudare a alegerilor din 2009 cu insinuari despre 2014. Ca observator al multor randuri de alegeri din Romania, iar anul trecut chiar consilier al ministrului de Interne, care considerati ca poate fi mecanismul de fraudare pe care-l cauta aceasta comisie?

Eu nu pot sa inteleg aceasta minciuna ca poti sa furi alegerile. Odata ce s-a terminat procesul de votare, indiferent despre ce fel de alegeri vorbim sau despre referendum, membrii biroului sectiei de votare deschid urna cu buletinele si numara. Fraudarea la nivelul sectiei ar inseamna o coniventa intre toti acesti membri, fiecare cu interesul partidului pe care-l reprezinta, deci adversari politici.

Ne putem, totusi, gandi ca intr-un moment de neatentie al celorlati se mai scapa cate o stampila pentru anularea unui buletin valabil?

Teoretic exista posibilitatea, cum exista aceea de a pune buletinul stampilat pentru un partid/candidat in teancul altui partid/candidat. Practic, insa, asta se poate intampla numai din lipsa vigilentei voite a restului comisiei, care trebuie sa joace cu un partid. Iar din 2016 procesul de numarare e filmat.

Eu nu cunosc in zecile de tururi de scrutin de pana acum sa fi existat vreun zvon cat de cat credibil, vreo urma de proba, ca la nivelul unei sectii din 19 mii sa se fi intamplat asa ceva, indiferent ca vorbim de presiune sau de mituire. Nu exclud ca vreodata sa apara un caz, dar el nu poate fi dec ...citeste mai departe despre "E o minciuna ca poti sa furi alegerile. Nu Coldea si Andronic trebuie audiati Interviu" pe Ziare.com

#comisie fraudare alegeri 2009, #comisie ancheta alegeri, #frauda alegeri , #Stiri Guvern