Dosarul Revolutiei: Au fost descoperite noi probe privind fuga si executia lui Ceausescu si diversiunile care au dus la violente

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 12:22
1090 citiri
Dosarul Revolutiei: Au fost descoperite noi probe privind fuga si executia lui Ceausescu si diversiunile care au dus la violente
Foto: Arhiva Ziare.com

Parchetul General a anuntat luni ca au fost descoperite noi probe care fac lumina in Dosarul Revolutiei din decembrie '89.

Mai exact, au fost identificate sursa sunetului cu efect de panica emis in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu din 21 decembrie '89 care a dus la izbucnirea protesteor in Capitala, precum si imprejurarile legate de fuga cuplului prezidential de pe cladirea CC, a anuntat luni Parchetul General.

"A fost identificata, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panica (emis la data de 21 decembrie 1989, in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu) care a contribuit, alaturi de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piata Palatului si declansarea protestelor in Bucuresti.

A fost realizata o succesiune clara a evenimentelor politico-militare existente in dupa-amiaza si seara zilei de 21 decembrie 1989. A fost conturata succesiunea evenimentelor deosebit de importante din noaptea de 21/22 decembrie 1989.

Au fost clarificate imprejurarile legate de fuga cuplului prezidential de pe sediul CC al PCR, traseul urmat si comportamentul fortelor militare inainte, in timpul si dupa patrunderea revolutionarilor in sediul Comitetului Central", transmite Parchetul General.

Institutia anunta si ca a fost stabilita componenta comandamentului politico-militar care a preluat, in timp foarte scurt, dupa fuga presedintelui in exercitiu, puterea totala in Romania.

"Referitor la acest aspect a existat o eficienta colaborare cu principalele facultati de drept din tara (Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi), concluzionandu-se, fara echivoc, faptul ca in decembrie 1989 nu a existat vid de putere. In aceasta etapa a anchetei, este posibila o mai buna stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare si actiunile de legitimare a acesteia pe plan intern si international", explica Parchetul.

De asemenea, a fost realizata edificarea partiala referitoare la "declansarea si executarea diversiunii militare incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989".

"Este cert faptul ca diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principala a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri survenite", precizeaza Parchetul ICCJ.

"Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformarilor constante, avand consecinte deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii si mijloacelor militare de comunicatii, astfel fiind instaurata la nivel national binecunoscuta psih ...citeste mai departe despre "Dosarul Revolutiei: Au fost descoperite noi probe privind fuga si executia lui Ceausescu si diversiunile care au dus la violente" pe Ziare.com

#Dosarul Revolutiei noi probe, #Dosarul Revolutiei fuga Ceausistilor , #Stiri Guvern