Dorin Cioaba: Am cerut de la stat sprijin consular, nu bani

Luni, 19 August 2013, ora 11:12
2864 citiri
Dorin Cioaba: Am cerut de la stat sprijin consular, nu bani

Dorin, fiul autointitulatului rege al romilor, Florin Cioaba, a declarat luni ca nu a cerut bani statului roman pentru achitarea facturii de spitalizare a tatalui sau de la spitalul din Turcia, ci sprijin consular pentru intocmirea actelor.

"Nu am cerut bani de la statul roman. Noi am cerut sprijin consular pentru intocmirea actelor. De asemenea, dorim sa se clarifice cu asigurarea. Tata era asigurat in Romania, platea asigurarile de sanatate", a explicat Dorin Cioaba pentru Agerpres.

El spera sa-si aduca tatal "luni seara sau cel tarziu marti, in functie de cat de repede se rezolva cu actele".

Imparatul Iulian al romilor a anuntat ca urmeaza trei zile de funeralii pentru autointitulatul rege al romilor, decedat duminica in spitalul Akdeniz Universitesi din Antalya, dupa care va avea loc inmormantarea in Cimitirul Municipal din Sibiu, unde Florin Cioaba va fi inhumat langa parintii sai.

"Trei zile de maine incolo vor fi funeralii, pregatiri de inmormantare. Femeile trei zile nu fac mancare, cat e mortul in casa, mananca numai mancare rece. Nu spala. Nu se piaptana. Femeile nu poarta doliu. Nu se imbraca in haine negre. Acestea sunt obiceiurile la noi. Barbatii vin trei zile la priveghi, se randuiesc, de seara pana dimineata. Dimineata le iau altii locul, vor fi trei zile si trei nopti de priveghi. Dupa asta, va fi doliu de 30 de zile, nu se vor face nunti, nu se vor face botezuri pe tot cuprinsul tarii. Noi suntem romii nomazi si caldarari, sunt 27 de caste de romi", a explicat imparatul Iulian.

El a adaugat ca Florin Cioaba va fi ingropat fara sceptru si fara coroana, acestea ramanand urmasului sau la tron.

Potrivit imparatului Iulian, la priveghi si la inmormantarea lui Florin Cioaba sunt asteptati romi din toata tara.

Intrebat de corespondentul Agerpres daca presedintele Traian Basescu va fi prezent la inmormantarea lui Florin Cioaba, imparatul Iulian a raspuns: "Nu cred, dar poate sa vina. Nu vrem sa implicam Guvernul Romaniei in problemele noastre".

La inmormantare, traditia tiganeasca cere ca Florin Cioaba sa fie condus la groapa de un intreg alai, iar in urma sicriului sa se arunce monede pe jos, care sunt adunate de copii.

"Indiferent ca e rege, cine e, traditia mortului este o persoana de neatins. Mortul este sacru. Nu se atinge, sa nu fie in preajma caini, pisici. Sa nu treaca prin fata mortului femei. Se arunca bani cand e condus la groapa. Sa-si plateasca mortul drumurile pe unde merge", a adaugat imparatul Iulian.

El spera ca Florin Cioaba sa fie ingropat alaturi de tatal sau, de primul rege autointitulat al romilor, in Cimitirul Municipal din Sibiu. Iulian are si el un cavou vizavi de mormantul parintilor lui Florin Cioaba.

Imparatul Iulian a marturisit ca ultima data a vorbit cu Florin Cioaba cu doua zile inainte sa plece in Turcia, cand i-a marturisit ca "nu avea absolut nicio problema".

Autointitulatul rege al romilor, Florin Cioaba, a murit, duminica, la varsta de 58 de ani, in spitalul Akdeniz Universitesi din Antalya.

Florin Cioaba a suferit un infarct saptamana trecuta, luni dupa-amiaza, in timp ce se afla in concediu cu familia in Antalya, fiind in stare grava mai multe zile. El a fost tinut in viata cu ajutorul aparatelor si a fost transferat de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Universitesi, unde medicii i-au montat, vineri seara, un dispozitiv de asistare circulatorie.

#moarte Florin Cioaba, #moarte regele romilor, #sprijin stat familia Cioaba, #sprijin consular Dorin Cioaba , #Stiri Guvern