Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dobanzi in scadere la titlurile de stat: Finantele au atras 400 de milioane de lei

Dobanzi in scadere la titlurile de stat: Finantele au atras 400 de milioane de lei


Ministerul Finantelor Publice a atras 400 milioane lei, prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu scadenta in iunie 2017 si pentru care a obtinut un cost mediu de finantare de 3,95% pe an, mai mic decat cel de la licitatia anterioara pentru titlurile din aceasta emisiune, de 4,35% pe an.

Trezoreria a primit oferte de subscriere in valoare de 1,6 miliarde lei, de patru ori mai mult decat valoarea programata a licitatiei, de 400 milioane lei. Randamentul mediu obtinut este sub costul mediu de finantare stabilit la redeschiderea anterioara a acestei emisiuni, la inceputul lunii aprilie, de 4,35% pe an.

Emisiunea de obligatiuni a fost lansata in iunie 2007 si ajunge la maturitate in iunie 2017, iar de la lansare si inclusiv prin redeschiderea de luni, Finantele au atras prin aceasta emisiune aproape 6,56 miliarde lei.

Emisiunea va fi redeschisa si marti, cand Finantele vor sa imprumute 60 milioane lei, printr-o licitatie doar pentru oferte necompetitive, iar randamentul oferit va fi de 3,95% pe an, similar cotatiei medii din licitatia principala de luni.

Ministerul Finantelor Publice a programat pentru aceasta luna mai multe licitatii pentru vanzare de titluri de stat prin care vrea sa atraga de pe piata interna 3,445 miliarde lei. In luna mai ajung la scadenta titluri de 2,081 miliarde lei. Valoarea indicativa a licitatiilor programate pentru luna mai este cu 20% sub suma atrasa in luna aprilie de pe piata interna, de 4,314 miliarde lei. Trezoreria a atras deja 1,068 miliarde lei prin licitatiile derulate in luna mai.

De la inceputul anului, Finantele au atras de pe piata interna 15,021 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1746 ori