Doar patru zile de munca pe saptamana - chiar e o idee buna?

Sambata, 20 Mai 2017, ora 12:28
1311 citiri
Doar patru zile de munca pe saptamana - chiar e o idee buna?
Foto: Arhiva Pixabay

Salariatii ar putea avea ziua de nastere libera prin lege si ar putea munci 4 zile in loc de 5 pe saptamana, cate 10 ore pe zi. Este propunerea senatorilor PNL, care vor sa completeze in acest sens Codul Muncii, permitand astfel ca firmele si angajatii sa ajunga la o intelegere privind repartizarea celor 40 de ore de munca saptamanale altfel decat in mod traditional.

Am vrut sa stim de unde au plecat aceste idei si daca modificarea Codului Muncii ar ajuta pe cineva. In plus, cine ar avea de castigat mai mult de pe urma lor, angajatii sau companiile?

"Sincer, m-am uitat pe studii referitoare la numarul de zile libere pe care le au strainii fata de romani - nemtii, de exemplu, au 30 de zile de concediu si asa mai departe - si am constatat ca suntem oarecum la coada clasamentului. Si vorbind cu diversi angajati, am constatat ca foarte multi si-ar dori o astfel de abordare de ziua lor", a explicat senatorul PNL Marius Nicoara, referindu-se la posibilitatea ca ziua nasterii sa fie libera pentru angajati.

In plus, mai spune Nicoara, oamenii i-au scris pe Facebook dupa ce a fost facuta aceasta propunere, iar parerea generala e ca "nu ne-am nascut doar ca sa muncim pana la groapa".

"De ziua ta ce bine e sa dormi pana mai tarziu, sa te trezesti, sa te barbieresti, sa te speli, sa te pregatesti cu calm de intalnirea de dupa-amiaza cu colegii tai de serviciu sau cu preietenii sau cu familia", mai explica senatorul de ce ar fi o idee buna acordarea acestei zile libere.

Propunerea e insa criticata de multi care invoca productivitatea mica a angajatilor din Romania. Acestora, senatorul le raspunde: "Productivitatea e una si se refera la zilele in care muncesti, ziua libera e zi libera. Daca productivitatea nu e buna, nu e vina angajatului. Poate ca e vina managerului, a angajatorului", mai spune acesta.

Nicoara sustine ca, intr-o astfel de zi, productivitatea angajatilor are oricum de suferit, in conditiile in care sarbatoritul aduce la munca prajituri, racoritoare si este intrerupt in mod constant de cei care il felicita.

"Din punct de vedere psihologic, masura nu are nicio legatura cu buna desfasurare a organizatiei. In alta ordine de idei, ar genera poate chiar mai multe probleme in cazul in care sunt mai multi angajati cu aceeasi zi de nastere intr-un departament", e insa parerea lui George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

Saptamana de munca de 4 zile se poate si acum, dar nimeni nu stie

Cat ...citeste mai departe despre "Doar patru zile de munca pe saptamana - chiar e o idee buna?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiect PNL 4 zile munca saptamana, #modificare Codul Muncii zi nastere libera, #proiect zi nastere libera, #saptamana lucru 4 zile , #Stiri Guvern