DNA, despre ordonanta Iordache: Mii de dosare inchise, pedepse reduse nejustificat, functionari scutiti de raspundere

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 17:59
5583 citiri
DNA, despre ordonanta Iordache: Mii de dosare inchise, pedepse reduse nejustificat, functionari scutiti de raspundere
Foto: Hepta

DNA a stabilit, miercuri, ca aplicarea OUG Iordache in cazul abuzului in serviciu favorizeaza persoanele trimise deja in judecata si pe cele care vor savarsi pe viitor astfel de fapte.

Prin intrarea in vigoare a OUG, multe dosare aflate in lucru la procurorii anticoruptie vor fi clasate, iar procesele penale vor inceta sau vor fi pronuntate solutii de achitare in astfel de cazuri, a stabilit DNA, dupa ce a analizat in Colegiul director riscurile punerii in aplicare a ordonantei de urgenta adoptate marti noapte de Guvern, in absenta avizului Consiliului Superior al Magistraturii.

"In plus, de aceste prevederi vor avea de profitat si persoane deja acuzate/trimise in judecata pentru abuz in serviciu. Avand in vedere ca aceste prevederi intra in sfera legii penale mai favorabile, aplicarea lor, chiar si pentru scurt timp, ii va avantaja pe cei deja anchetati sau trimisi in judecata", se precizeaza intr-un comunicat al DNA.

DNA arata ca prin dezincriminare, asa cum este ea reglementata de OUG, va fi afectata instrumentarea unui mare numar din cele 2.151 de dosare penale aflate in lucru la DNA avand ca obiect infractiunea respective, iar in unele situatii o parte din aceste cauze se vor clasa.

Ca urmare a aceleiasi masuri, intr-un numar semnificativ de dosare aflate deja in curs de judecare pe rolul instantelor, procesul penal va inceta sau vor fi pronuntate solutii de achitare.

Potrivit DNA, prevederile care produc impactul cel mai mare se refera la introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu, de 200.000 de lei, prag sub care orice fapta de abuz in serviciu nu mai poate fi investigata. In opinia DNA, limita acestui prag a fost stabilita in mod arbitrar, fara a fi justificata in vreun fel, existand posibilitatea sa fie favorizate anumite persoane determinate.

De asemenea, va scadea termenul de prescriere a faptelor la cinci ani ca urmare a reducerii sanctiunilor pentru abuzul in serviciu. Pedeapsa scade nejustificat de mult, de la sapte ani la maximum trei ani, fara a se preciza care este justificarea.

Pe viitor, prin introducerea in articolul privind infractiunea de abuz in serviciu a alineatului potrivit caruia "dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative", sunt scutiti de raspundere toti functionarii publici de rang inalt si mediu (parlament, guvern si organe administrative locale) abilitati sa emita, aprobe sau adopte acte normative. Astfel, orice asemenea acte, indiferen ...citeste mai departe despre "DNA, despre ordonanta Iordache: Mii de dosare inchise, pedepse reduse nejustificat, functionari scutiti de raspundere" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#DNA Ordonanta de Urgenta, #DNA abuz in serviciu, #DNA Ordonanta Justitie , #Stiri Guvern