Descentralizarea: Guvernul isi asuma marti raspunderea in fata Parlamentului

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 09:22
1884 citiri
Descentralizarea: Guvernul isi asuma marti raspunderea in fata Parlamentului

Guvernul isi va angaja marti raspunderea in fata Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea, care prevede ca sanatatea, agricultura, mediul, invatamantul preuniversitar, cultura, tineretul si sportul, precum si turismul vor trece in subordinea autoritatilor locale, in timp ce Politia, agentia de prestatii sociale, cinematografele si porturile vor ramane in structurile centrale.

Proiectul actului normativ a fost aprobat pe 14 noiembrie de Executiv si trimis Legislativului, astfel incat parlamentarii sa poata depune amendamente pana luni.

Premierul Victor Ponta a declarat ca, dupa descentralizare, Guvernul nu ar mai trebui sa stabileasca nivelul taxelor locale, acest rol revenind primarilor si consiliilor locale.

Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, prin acest proces aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in institutiile descentralizate.

"Adica cei care lucrau pana acum in institutii deconcentrate, care erau in subordinea ministerelor, pleaca cu toate drepturile pe care le au in acest moment la institutiile descentralizate care vor fi in subordinea autoritatilor locale. Inclusiv cu cheltuielile de personal aferente pentru fiecare functionar, salariat, care intra intr-o institutie descentralizata din bugetul ministerului respectiv se deplaseaza suma aferenta catre institutia care va fi in subordinea Consiliului Judetean sau local", a explicat recent Dragnea.

A doua angajare a raspunderii Guvernului Ponta dupa legea retrocedarii

Este a doua oara cand Guvernul Ponta isi angajeaza raspunderea pe un proiect de lege, in aprilie Executivul apeland la aceeasi procedura pentru legea retrocedarii proprietatilor confiscate de regimul comunist.

Angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezinta o modalitate legislativa indirecta de adoptare a unei legi, adica nu prin dezbaterea acesteia in cadrul procedurii legislative ordinare.

Angajarea raspunderii are loc in fata Camerelor reunite in sedinta comuna.

Potrivit Constitutiei, in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, cei care se opun pot introduce o motiune de cenzura. Daca aceasta se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, Guvernul este demis. In caz contrar proiectul este aprobat.

Daca in termen de trei zile nu se depune o motiune de cenzura proiectul se considera, de asemenea, adoptat, urmand a fi transmis spre promulgare presedintelui Romaniei. Seful statului are posibilitatea sa ceara reexaminarea legii, dezbaterea acesteia facandu-se in sedinta comuna a celor doua Camere, sau sa solicite Curtii Constitutionale examinarea constitutionalitatii legii.

#descentralizare Parlament, #proiect descentralizare Guvern, #angajare raspundere descentralizare , #Stiri Guvern