Deputatii au reintrodus infractiunea referitoare la comunicarea de informatii false

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 10:22
1896 citiri
Deputatii au reintrodus infractiunea referitoare la comunicarea de informatii false

Deputatii juristi au modificat luni Codul Penal, reintroducand astfel infractiunea de cu privire la comunicarea si raspandirea de informatii false care pun in pericol siguranta nationala,ei invocand faptul ca aceasta nu vizeaza presa si acuzand-o pe Monica Macovei ca a comis o astfel de fapta.

Modificarea a fost adusa la initiativa deputatului PSD Eugen Nicolicea, care a precizat ca este vorba despre articolul 168 din Codul Penal care se refera la comunicarea de informatii false si care prevede ca tot ceea ce inseamna comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, daca fapta este natura sa aduca atingere sigurantei statului sau relatiilor internationale ale Romaniei, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Atat Nicolicea, cat si presedintele Comisiei, conservatorul Sergiu Andon, au sugerat ca fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, a dorit dezincriminarea acestei fapte, fiind favorizata de eliminarea acestui articol din Codul Penal. « Aceasta era o infractiune care a fost eliminata din Codul Penal la initiativa doamnei Macovei pentru ca o favoriza pe ea aceasta modificare. Dupa ce a abrogat infractiunea, a comis aceasta fapta de nenumarate ori si anume a luat legatura cu organisme internationale si a indus in eroare despre politica Romaniei si despre ce se intampla in interior", a aratat Nicolicea.

"Un anume demnitar roman impuia capul Comisiei Europene cu niste minciuni privind situatia reglementarii penale de la noi, dezinforma pe hartie. S-a pus problema unei sanctionari penale si am constat ca prin grija aceluiasi demnitar ca fraza din Codul Penal disparuse", a afirmat, la randul sau Sergiu Andon.

Pe de alta parte, Eugen Nicolicea a aratat ca reintroducerea infractiunii in Codul Penal nu o afecteaza pe doamna Macovei, ci este o sanctiune preventiva, pentru ca nicio lege nu actioneaza retroactiv. Potrivit social-democratului, faptele comise de Macovei nu erau incriminate la acea vreme pentru ca "a avut grija" sa le dezincrimineze.

Pe de alta parte, Sergiu Andon a tinut sa precizeze ca in niciun caz aceasta prevedere nu se refera la informatiile difuzate de presa. La momentul scoaterii infractiunii de sub incidenta Codului Penal, in 2005, Monica Macovei, argumenta tocmai in acest fel, spunand ca articolul 168, ingradeste libertatea de exprimare.

Camera Deputatilor este decizionala in aceasta speta

Articolul votat luni in Comisie este foarte putin diferit de cel scos din Codul Penal, articol care stabilea- "Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta statului, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani".

Dupa ce, in sesiunea trecuta a adus mai multe amendamente la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, deputatul PSD Eugen Nicolicea a fost acuzat de introducerea unor infractiuni referitoare la pedepsirea jurnalistilor care publica informatii legate de desfasurarea unor anchete penale, prevederi ce au fost interpretate ca o referire la cazul Remes. Ulterior, Nicolicea a depus un alt amendament ce stipula ca pedepsele respective nu-i vizeaza pe ziaristi, ci pe cei care divulga secretul de serviciu. Modificarile aduse atunci au fost respinse de presedinte, acel proiect de modificare a legii penale fiind in faza de reexaminare, la comisia juridica a Senatului.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.