Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficit bugetar de 1,15% din PIB dupa sapte luni, aproape de nivelul inregistrat la 6 luni

Deficit bugetar de 1,15% din PIB dupa sapte luni, aproape de nivelul inregistrat la 6 luni


Executia bugetului general consolidat dupa primele sapte luni s-a incheiat cu un deficit de 6,97 miliarde de lei, respectiv 1,15% din PIB, fata de un deficit de 1,96% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,12% din PIB dupa primul semestru din acest an.

Comparativ cu primele sapte luni din 2011, deficitul bugetar este in scadere cu 4,3 miliarde de lei.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 110,4 miliarde lei (18,2% din PIB) la finele lunii august, inregistrand o crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 9,5% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+6,3%), accize (+5,2%), impozit pe venit (+16%), impozit pe profit (+5,4%).

Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, datorita colectarii incepand cu anul 2012 a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administratiilor locale, executia bugetara arata o crestere cu 4,3% fata de anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate, si cu 13,4% la venituri nefiscale.

Contributiile de asigurari au fost in suma de 29,9 miliarde lei, mai mari cu 5,3% fata de perioada similara a anului precedent.

Pe partea de venituri nefiscale, incasarile au crescut cu 25,2% la bugetul de stat si cu 17,8% la institutiile autofinantate.

In acelasi timp, sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 42,4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost mai mari cu 3,4%, totalizand 117,3 miliarde de lei (19,3% din PIB), iar ponderea lor in PIB a scazut cu 0,3 puncte procentuale.

Cresterteri de alocari au fost inregistrate in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 44,2% mai mari fata de anul 2011, dobanzi - 26,5%, bunuri si servicii - 7,6%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut indeosebi la administratiile locale, precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile de personal au avansat cu 2,1%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita majorarii cu 8% a salariilor personalului bugetar, care se reflecta in buget incepand cu luna iulie 2012.

De asemenea, incepand cu luna februarie 2011 este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 17,4 miliarde lei (2,9% din PIB), in urcare in termeni nominali cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1342 ori