Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficit bugetar de 0,5 % din PIB in prima jumatate a anului

Deficit bugetar de 0,5 % din PIB in prima jumatate a anului
Bugetul de stat a inregistrat un deficit de 0,5% din PIB, in prima jumatate a acestui an. Deficitul este mai mic decat cel programat pentru perioada respectiva, care a fost estimat la 1,9% din PIB.

In primele sase luni ale anului trecut, Romania a avut un excedent bugetar de 930 milioane de euro, sau 0,6% din PIB.

Veniturile totale ale statului au scazut cu 2%, de la an la an, pana la 24 de miliarde de euro, in timp ce cheltuielile au crescut cu 5,5%, pana la aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit datelor oficiale.

Declinul veniturilor a fost determinat in principal de scaderea fondurilor UE in Romania pentru proiecte finalizate. UE a contribuit la bugetul Romaniei cu putin peste 100 de milioane de euro, in scadere de la 880 de milioane de euro in prima jumatate a anului 2015.

Veniturile mai mici au fost, de asemenea, legate de reducerile de TVA. Cota TVA la produsele alimentare a fost redusa de la 24% la 9%, in iunie 2015, iar rata generala de TVA a coborat de la 24% la 20% in ianuarie 2016. Astfel, veniturile din TVA au scazut cu 9,5% in prima jumatate a anului 2016, pana la 5,87 miliarde de euro.

Scaderea veniturilor din TVA a fost compensata, cu toate acestea, prin venituri mai mari din impozitul pe profit (+ 12,5% an la an), impozite mai mari pe venitul personal (+ 2,3%) si accize mai mari (+ 7,7%). Contributiile de asigurari sociale, de asemenea, au crescut cu 6,3%.

Pe partea de cheltuieli, Romania a inregistrat o crestere de 10,7% a costurilor de personal, 6.18 miliarde de euro. Acest lucru s-a datorat in principal cresterilor salariale pentru angajatii din sistemul public de sanatate, educatie, si alti angajati publici, precum si cresterii salariului minim.

Investitori de pe pietele de capital ca IG au reusit sa isi tina portofoliul in siguranta pe tot parcursul anului. Investitori au reportat o stabilitate in piata.

Guvernul si autoritatile publice au cheltuit, de asemenea, mai multi bani pentru bunuri si servicii (+ 1,5% an la an), ratele dobanzilor (+ 9,5%). Cheltuielile de capital aferente proiectelor publice pe termen lung au crescut cu o treime comparativ cu primele sase luni ale anului trecut, pana la 1,12 miliarde de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 6049 ori
Citeste mai multe desprebuget stat 2016 deficit bugetar 2016