De ce ANI a constatat ca ministrul Liviu Pop este incompatibil

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 11:57
1843 citiri
De ce ANI a constatat ca ministrul Liviu Pop este incompatibil

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, se afla in conflict de interese si a comis infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit ANI, Liviu Pop s-a prezentat la sediul institutiei, unde a fost informat despre dosarul de evaluare.

Ce a constatat ANI

ANI a ajuns la concluzia ca Liviu Pop s-a aflat in conflict de interese pe cand era ministru al Educatiei, pentru ca ar fi emis un ordin potrivit caruia statul retinea o cotizatie sindicala pe care o vira sindicatelor din invatamant. Potrivit ANI, Liviu Pop "a asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant".

Ulterior numirii in functia de ministru al Educatiei, Liviu Pop a emis un ordin prin care nu se mai permitea retinerea cotizatiei sindicale. Federatiile sindicale din invatamant au contestat acest ordin, iar instantele de judecata s-au pronuntat pentur mentinerea ordinului comun, ca fiind temeinic si legal.

Liviu Pop "a avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, organizatie cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani, incalcand astfel dispozitiile in vigoare referitoare la conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, in materia legislatiei penale", a spus oficialii ANI.

Agentia a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la posibilele infractiuni ale lui Liviu Pop.

"E o decizie politica, nu vreau sa comentez, e o aberatie. O voi ataca in instanta si o voi contesta. Este o chestiune pur electorala, astept cu interes maxim decizia ANI. Nimic nu e intamplator, e cu tenta electorala. Am fost o singura data la ANI, mi s-a spus ca s-au autosesizat dintr-un ziar(...) Cu siguranta, este o decizie politica, exact in ziua campaniei electorale", a declarat Liviu Pop, la Realitatea Tv.

Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Liviu Pop sa dea o explicatie publica fata de acuzatiile care i se aduc.

#acuzatii ANI Liviu Pop, #incompatibilitate Liviu Pop ANI, #conflict interese Liviu Pop , #Stiri Guvern