Dan Nica: Portalul e-Romania este finalizat, dar prea putin cunoscut si utilizat

Joi, 06 Martie 2014, ora 16:49
2262 citiri
Dan Nica: Portalul e-Romania este finalizat, dar prea putin cunoscut si utilizat

Proiectul e-Romania 2 este in faza de testare pana la inceputul lunii aprilie si, cu toate ca are multe facilitati, care vin in sprijinul autoritatilor, este putin utilizat, a declarat, joi, fostul ministru pentru Societatea Informationala, Dan Nica, in conferinta de bilant.

"Acest proiect este finalizat, dar, din pacate, este putin cunoscut si putin utilizat. Are multe facilitati care vin in sprijinul autoritatilor. O institutie publica poate sa faca o multime de lucruri prin acest proiect. Capacitatea pe care il are acest sistem este foarte mare si este pacat ca cineva sa mai investeasca bani in Romania, in ceva, atata timp cat acele facilitati se afla in acest sistem. Din pacate, nu am reusit sa facem diseminarea", a spus Nica.

Peste 100.000 de atacuri cibernetice in doar doua luni de la lansare

Acesta a precizat ca sistemul a inregistrat in faza de testare peste 100.000 de atacuri cibernetice, in doar doua luni de la lansare, dar niciunul nu a reusit.

"Acum, cand sistemul se afla in testare, a avut 100.000 de atacuri cibernetice intr-o perioada de cateva luni, din 23 decembrie 2013, dar nu a reusit pana acum niciunul. Am facut un audit de securitate extrem de serios acestui sistem si a stat in picioare. El se afla in faza de testare pana la finele lunii martie - inceputul lunii aprilie si apoi vom vedea concluziile si observatiile. e-Romania 2 este un proiect pe care am reusit sa il finalizam in niste conditii nu foarte placute pentru noi pentru ca, in mai 2012, cand am venit la minister, suma de 65% din contract era platita. Eram in fata unui contract in care numai de precizie nu se bucura si cu o lipsa totala de comunicare in institutia pe care am preluat-o si am condus-o. Practic, nu s-a ocupat nimeni de proiect. Am cerut firmei Deloitte sa faca un audit pe acest proiect sa vedem ce anume este de facut, astfel incat sa poata fi finalizat. Oportunitatea cealalta, de a fi fost anulat in vara lui 2012, insemna pierderea tuturor banilor platiti in acest moment, pentru ca ar fi fost o pierdere uriasa pentru bugetul de stat", a precizat Nica.

Proiectul e-Romania 2 a fost realizat de Omnilogic, in baza unui contract incheiat in 2010, in valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusa), suma fiind acoperita din fondurile statului. 35 de milioane de lei au fost achitate in anii 2010 si 2011.

Cum va fi promovat portalul

Denumit e-Romania 2, portalul va fi promovat sub denumirea 'e-Romania - Portalul Democratiei Participative' si va putea fi accesibil online la adresa www.portaleromania.ro, urmand ca, in scurt timp, sa fie disponibil si la adresa www.romania.eu.

Cetatenii si reprezentantii administratiei locale vor putea gasi aici informatii despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati), incluzand peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole si 60.000 de pagini de text, cu date provenite din surse proprii ale furnizorului Omnilogic sau din surse deschise. Tot pe acest portal, autoritatile locale vor putea posta proiectele de interes local aflate in desfasurare, cu amanunte legate de bugetul alocat sau termenul de finalizare.

Faza de testare in mediu real va dura pana pe 31 martie 2014 si este menita a aduna feedback-uri din partea administratiei publice, a cetatenilor si a mass-media asupra functionalitatilor actuale, a potentialelor dezvoltari ulterioare si asupra instruirii necesare pentru institutiile care vor dori sa foloseasca functionalitatile oferite de portal.

#nica portab, #eromania nica, #romania portal , #Stiri Guvern