Croitoru, BNR: Investitorii sunt interesati de nivelul infrastructurii si combaterea coruptiei

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 13:11
2011 citiri

Clarificarea drepturilor de proprietate, combaterea coruptiei si o infrastructura adecvata reprezinta principalele provocari ale Romaniei pentru a obtine crestere economica in urmatoarea decada, avand in vedere ca economia nationala ramane dependenta de intrarile de capital strain, a declarat marti consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Croitoru, in cadrul unei conferinte de profil.

"Din perspectiva unui investitor este important ca Romania sa se concentreze mai mult pe cresterea infrastructurii. Aceasta este cheia imbunatatirii productivitatii si dezvoltarii unor noi afaceri in Romania. Al doilea aspect cheie se refera la clarificarea drepturilor privind proprietatea, aspect important in sprijinirea dorintei noastre de a institui statul de drept in Romania. Combaterea coruptiei s-a intensificat, insa continua sa reprezinte o provocare pentru orice autoritate din Romania", a subliniat Lucian Croitoru, potrivit Agerpres.

El a precizat ca Romania, in ultimii ani, a avut o crestere economica, in medie, de 1,7% pe an, in conditiile in care a functionat "pe cont propriu", fara subventii si fara intrari de capital.

"Romania a inceput cu optimism anul acesta privind asteptarile de crestere economica. In viziunea mea, cresterea abia daca va depasi 1,5% anul acesta in Romania, dupa avansul de 3,6% de anul trecut. Acest lucru indica, de asemenea, probleme importante in zona euro si nu numai", a mai spus Lucian Croitoru.

In privinta inflatiei, consilierul guvernatorului BNR a subliniat performanta de la finalul anului trecut, cand preturile de consum au inregistrat o crestere de doar 1,5%, fata de asteptarile de 3 - 3,5%. Pentru anul acesta, oficialul BNR se asteapta la o inflatie de 2%.

Lucian Croitoru a vorbit si despre sistemul bancar care, in opinia sa, este bine capitalizat, iar nivelul creditelor neperformante a scazut de la nivelul maxim de 22% la 17%, datorita schimbarii legislatiei care permite bancilor sa isi curete bilanturile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitori romania, #nivel infrastructura Romania, #combatere coruptie Romania , #Stiri Guvern