Corina Cretu il apara pe Juncker: Nu cred ca a fost direct implicat in scandalul LuxLeaks

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 09:33
1691 citiri
Corina Cretu il apara pe Juncker: Nu cred ca a fost direct implicat in scandalul LuxLeaks
Foto: oradetimis.oradestiri.ro

Jean-Claude Juncker nu a fost direct implicat in scandalul LuxLeaks, a declarat la RFI comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu. "Trebuie sa ne concentram pe recastigarea increderii cetatenilor in proiectul Uniunii Europene", a adaugat ea.

"Eu nu cred ca presedintele Juncker a fost direct implicat. Este vorba de un mecanism financiar care functioneaza si un sistem financiar care functioneaza in 22 de state membre... As vrea sa precizez ca aceasta motiune de cenzura a fost initiata tocmai de fortele antieuropene, este vorba de partidul UKIP al domnului /Nigel/ Farage din Marea Britanie si partidul doamnei Le Pen din Franta /Frontul National condus de Marine Le Pen n.r./, deci partide care ar folosi orice prilej pentru a slabi capacitatea Comisiei Europene, dar majoritatea fortelor politice responsabile proeuropene din Parlamentul European au respins cu tarie", a declarat Corina Cretu, intrebata daca noua Comisie Europeana si-a inceput activitatea slabita de scandalul LuxLeaks, transmite Agerpres.

"Cred ca trebuie sa ne concentram pe ceea ce oamenii au nevoie la aceasta ora in toate statele membre, nevoia de investitii, de locuri de munca, de crestere economica, de recastigarea increderii cetatenilor in proiectul Uniunii Europene si mai ales eu cred ca Romania, ca si alte state care au aderat mai tarziu, nu are alta sansa decat sa se concentreze pe aceste obiective, care duc la intarirea si cresterea economica a tarii", a adaugat comisarul european pentru politica regionala.

Motiunea de joi a picat

Motiunea de cenzura impotriva presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost respinsa joi - asa cum era de asteptat - de Parlamentul European reunit in sesiune plenara la Strasbourg, amintesc Reuters si AFP.

Motiunea, depusa de grupul eurofob EFDD /Europa Libertatii si Democratiei Directe/, prezidat de liderul UKIP, britanicul Nigel Farage, in urma dezvaluirilor din presa ce au provocat scandalul LuxLeaks, a fost respinsa cu voturile a 461 de eurodeputati, in timp ce 101 au votat pentru, iar 88 s-au abtinut. Pentru ca motiunea sa fi trecut ar fi fost nevoie de doua treimi din voturile celor 751 de eurodeputati.

Totusi, desi a trecut cu bine de aceasta incercare, situatia nu este chiar de bun augur pentru Jean-Claude Juncker, care se vede acuzat inca din prima luna de mandat nu doar de un amplu sistem de evaziune fiscala practicat in Luxemburg pe cand detinea functia de premier al acestei tari, dar si de un posibil conflict de interese, intrucat in sarcinile CE intra si examinarea unor astfel de cazuri de evaziune fiscala.

Jean-Claude Juncker a respins anterior acuzatiile privind un "conflict de interese" in contextul dezvaluirilor referitoare la existenta unui sistem de evaziune fiscala in timp ce era premier al Luxemburgului, reiterand determinarea de a combate fraudele fiscale.

Luxemburgul este acuzat de organizarea unui sistem de evaziune fiscala favorabil companiilor multinationale, aminteste RFI. AGERPRES/(AS - editor: Sorin Calciu)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Corina Cretu aparare Juncker, #Jean Claude Juncker scandal LuxLeaks , #Stiri Guvern