Corespondenta din Malta Iohannis: Vrem respectarea drepturilor romanilor dupa Brexit, dar mentinerea parteneriatului strategic cu Londra

Vineri, 31 Martie 2017, ora 09:51
913 citiri
Corespondenta din Malta Iohannis: Vrem respectarea drepturilor romanilor dupa Brexit, dar mentinerea parteneriatului strategic cu Londra
Foto: Administratia Prezidentiala

Romania doreste ca drepturile romanilor aflati in Marea Britanie sa fie garantate in cadrul negocierilor privind Brexit, dar doreste, in acelasi timp, sa mentina parteneriatul strategic Bucuresti-Londra, a spus joi presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la finalul discutiilor oficiale si informale din cadrul congresului Partidului Popularilor Europeni, derulat zilele acestea in Malta.

Intr-o declaratie acordata unui grup de jurnalisti romani prezenti la reuniune, Iohannis a spus ca liderii europeni "au inteles sau sunt pe cale sa inteleaga" ca negocierile privind Brexit nu pot avea loc simultan cu cele privind statutul Regatului Unit dupa ce va parasi blocul comunitar.

"Din discutiile pe care le-am avut, si pot sa spun ca am avut multe discutii nu numai astazi (joi, n.red.), ci si in zilele trecute, si formale, si informale, cu lideri importanti, lucrurile se misca intr-o directie buna. Cu totii au inteles sau sunt pe cale a intelege ca trebuie mai intai sa clarificam aspectele ce tin de despartire si dupa aceea sa incepem sa negociem ce va fi dupa iesirea Marii Britanii din Uniune.

Lucrurile incep sa se aseze si sper sa fim in situatia sa participam foarte activ in aceste negocieri, fara a iesi din echipa de 27 de state membre ale UE care, daca vrea sa negocieze cu succes, trebuie sa negocieze ca o singura entitate", a spus Iohannis.

Pentru Romania, situatia numerosilor cetateni romani stabiliti pe teritoriul Marii Britanii va fi prioritara in cadrul negocierilor pentru Brexit.

"Vreau sa avem negocieri care le garanteaza romanilor care traiesc si lucreaza in Marea Britanie drepturile lor. Vrem, pe de alta parte, sa pastram puternic parteneriatul strategic cu Marea Britanie, sa colaboram in continuare pe politica de securitate, in special daca ne gandim la politica de securitate pe flancul estic, fata de vecinatatea estica, unde Romania si Marea Britanie au abordari foarte apropiate. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru noi", a spus Klaus Iohannis.

In ce priveste viitorul Uniunii Europene, presedintele Romaniei s-a aratat multumit de faptul ca s-a abandonat conceptul de cercuri concentrice, de Europa a mai multor viteze.

"Cred ca lumea a inteles ca e mai important sa fim impreuna si sa construim ceva decat sa adancim diferentele dintre est si vest, dintre nord si sud. Ele trebuie calmate, iar asta nu se intampla de la sine, se intampla dorind sa ai abordari comune, negociind abordari comune. Sunt destul de optimist in aceasta p ...citeste mai departe despre "Corespondenta din Malta Iohannis: Vrem respectarea drepturilor romanilor dupa Brexit, dar mentinerea parteneriatului strategic cu Londra" pe Ziare.com

#Iohannis Brexit romani Marea Britanie, #Iohannis declaratii summit PPE Malta , #Stiri Guvern