Comisia de la Venetia sesizeaza lipsa unui simt al loialitatii intre institutiile statului

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 19:18
1511 citiri
Comisia de la Venetia sesizeaza lipsa unui simt al loialitatii intre institutiile statului

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a declarat ca in Romania coabitarea nu merge atat de bine si ca este nevoie de un simt al loialitatii intre institutiile statului, care nu poate fi insa trecut intr-o Constitutie.

Gianni Buquicchio considera ca revizuirea Constitutiei trebuie sa ofere o solutie in ceea ce priveste colaborarea dintre Presedintie si Guvern.

"Sunt fel si fel de probleme intre presedinte si guvern. Coabitarea nu merge atat de bine in Romania, ea trebuie imbunatatita, pentru ca aceasta situatie se poate repeta", a spus presedintele Comisiei de la Venetia.

Pe de alta parte, acesta se declara multumit de semnarea pactului de coabitare. Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta "au dovedit dupa criza ca pot ajunge la un gentlemen's agreement, care poate nu functioneaza mereu, dar cel putin exista", a precizat Buquicchio.

Acesta a subliniat faptul ca Romania are nevoie "de o mai buna cultura politica, de un mai bun simt al loialitatii, de respect pentru si intre toate institutiile statului". "Aceasta revizuire a Constitutiei ar trebui sa duca la o mai buna functionare a tuturor mecanismelor si institutiilor tarii. Este nevoie de un simt al loialitatii intre institutii, care insa nu poate fi pus intr-o Constitutie. Loialitatea este o chestiune de caracter, trebuie facut un efort in acest sens", a precizat Buquicchio.

Referitor la intentia Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutie de a reduce puterile presedintelui, presedintele Comisiei de la Venetia a mentionat faptul ca nu este important sistemul, ci existenta unor mecanisme de check and balances. "Noi nu intervenim in astfel de chestiuni. Puteti avea sistem prezidential, semiprezidential sau parlamentar. Este o alegere suverana a tarii, a poporului. Pana la urma, toate sistemele pot fi bune, cu conditia sa existe un mecanism de check and balances", a declarat Gianni Buquicchio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coabitare romania, #presedinte Gianni Buquicchio, #Constitutie Romania , #Stiri Guvern