Coliva de la Marasesti

Luni, 14 August 2017, ora 06:20
889 citiri
Coliva de la Marasesti

Imaginea e greu de uitat. In centrul ei - o coliva mititica. De care se tin marimile zilei: premierul, sefii celor doua Camere, presedintele, seful Consiliului Judetean. In jurul lor, preoti. De vreo trei ori mai multi decat politicienii. Sub poza sta scris: "Marasesti, august 2017".

Doi dintre strabunicii mei au cazut pe front in razboiul comemorat deunazi. Nu e ceva iesit din comun. Era vremea cand orice adult putea sa moara pentru patrie. Peste trei sute de mii de romani au fost carne de tun. Jertfele din Marele Razboi au fost rasplatite cu votul universal si o reforma agrara. Azi, spiritul vremii e atat de diferit incat elitele militare si politice au parut sa fie depasite pana si de aducerea aminte a eroilor.

Intr-adevar, in zilele care au precedat Centenarul Marelui Razboi, cel mai important eveniment a fost plecarea unui numar important de ofiteri de rang inalt la pensie. De ce? De teama ca ar pierde avantaje financiare, pe care guvernul actual nu le poate onora.

Dezertarea aceasta a fost considerata un gest firesc. N-am auzit ca vreun deputat ori ministru sa exprime o obiectie etica, vorbind despre datorie si recompensa justa. In schimb, s-au intors pe toate fetele subiecte precum alaptarea in public sau elaborarea unor manuale de gimnaziu pentru yachting, baseball si polo pe apa.

Pomenirea eroilor nu a adus vreun plus de coerenta in actiunea politica. Dimpotriva, as zice... Astfel, seful Camerei si-a convocat colegii pentru o sesiune parlamentara extraordinara, dar in secunda urmatoare a plecat in concediu. "Avea bilete de odihna", a zis un apropiat de-al lui.

Premierul Tudose s-a aratat si el mai confuz decat de obicei: s-a rastit la banci - "una dintre ele continua sa se creada mai desteapta decat noi, romanii" - dar nimeni n-a inteles de ce. La randul sau, presedintele Senatului a declarat ca, desi guvernul scumpeste combustibilul, pretul acestuia nu va creste...

Nu e de mirare ca, fiind atat de dezamagit de alesii sai, publicul n-a venit de bunavoie la Marasesti. Asistenta a fost alcatuita din pesedisti, carati cu autobuzele de catre baronul Oprisan.

"A fost alaturi de noi, suntem si noi alaturi de dumnealui", zicea un cetatean cam turmentat, intr-un mini-reportaj realizat de recorder.ro. Sa nu uit! Presedintele aparea si el in poza cu coliva. Cu aerul lui obisnuit, adica putin absent si plictisit la culme.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009). ...citeste mai departe despre "Coliva de la Marasesti" pe Ziare.com

#politicieni Marasesti, #acciza carburanti, #manuale sport elevi , #Stiri Guvern