Cod rosu in economie! "Situatia e mai grava decat ne-am inchipuit-o. 5,7% e o cifra rea" Interviu

Joi, 08 Iunie 2017, ora 08:17
1116 citiri
Cod rosu in economie! "Situatia e mai grava decat ne-am inchipuit-o. 5,7% e o cifra rea" Interviu

Cresterea economica de 5,7% ar trebui privita ca o cifra rea. Nu e un succes, ci dovada unui insucces de management guvernamental. Daca faci o crestere sacrificand viitorul inseamna ca pregatesti caderea, avertizeaza prof. univ. dr. Mircea Cosea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, profesorul Cosea a explicat de ce aceasta crestere economica este un semn rau, dar si faptul ca noua lege a salarizarii bugetarilor agraveaza si mai mult situatia:

"Nu numai ca nu e sustenabila in plata, dar exista marele pericol al dezechilibrarii economice in viitorul an si jumatate. Este o lovitura directa pentru sectorul privat, dar poate fi si una cu ricoseu."

In opinia prof. Cosea, faptul ca legea intra in vigoare cu o amanare arata ca situatia e mai rea decat ne-am inchipuit-o si se va deteriora grav in maximum 2 ani, iar Puterea isi asuma acest lucru pentru a pregati o actiune politica: "o mita serioasa data populatiei in vederea unor voturi care vor veni acum sau in maximum un an si jumatate, cel mult doi".

Este legea salarizarii unitare un bun raspuns la o necesitate a societatii?

Legea salarizarii unitare este o parte a unei viziuni asupra unui model economic. Ea nu poate fi conceputa doar ca o schema de crestere, scadere sau imbinare a salariilor. Trebuie gandita in timp, cum actioneaza, pentru ca ea reprezinta costul fortei de munca, element esential in factorii de productie pe care orice model economic trebuie sa ii includa.

Deci, pe langa aspectul strict bugetar, trebuie sa te gandesti si la efectele ei in timp.

Din acest punct de vedere, eu am anumite rezerve. Aceasta lege ne-ar putea duce spre un model economic pagubos pentru Romania, dar si depasit de evolutia altor tari.

De ce?

Pentru ca merge pe linia dezvoltarii prin stimularea bugetara a unor sectoare economice, care, in general, nu produc valoare adaugata, produc o valoare mica sau o produc ca efect al dezvoltarii altor sectoare, prin ele insele nu pot sa reprezinte baza dezvoltarii unei tari.

Sectorul public, oricat de important este din punct de vedere social, nu poate sa reprezinte baza unui model de dezvoltare sustenabila. El trebuie acompaniat de o dezvoltare pe ramuri de productie creatoare de valoare adaugata, ramuri de productie materiala care in momentul de fata sunt in marea lor majoritate private.

Aplici o crestere a salariilor mare in sectorul public si ea atinge direct sectorul productiei materiale private.

Cum il atinge?

Faptul ca plata contributiilor va ...citeste mai departe despre "Cod rosu in economie! "Situatia e mai grava decat ne-am inchipuit-o. 5,7% e o cifra rea" Interviu" pe Ziare.com

#Legea Salarizarii bugetarilor, #crestere economica consum , #Stiri Guvern