Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ciorbea: Nu este vorba ca nu ne grabim, vom analiza cu toata atentia sesizarile privind OUG de modificare a Codului fiscal

Ciorbea: Nu este vorba ca nu ne grabim, vom analiza cu toata atentia sesizarile privind OUG de modificare a Codului fiscal
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat luni ca sesizarile privind modificarea Codului fiscal vor fi analizate cu toata atentia, insa a precizat ca CCR se poate pronunta pe legi si ordonante in vigoare.

"Vom primi probabil si am si primit pana acum memorii. In mod sigur vor veni si reprezentantii confederatiilor sindicale, asa cum au promis (...) si le vom examina cu toata atentia. (...) Este o prevedere in legea 47/1992 de organizare si functionare a CCR care stipuleaza expres ca aceasta Curte se pronunta asupra legilor si OUG in vigoare. (...)

Nu este vorba ca nu ne grabim, vom analiza serios, mai ales ca in urmatoarele zile vom mai primi probabil si alte memorii si alte motive si cand avem solutia ne vom pronunta, pentru ca, potrivit practicii CCR, noi putem, daca sunt intrunite conditiile, cerintele constitutionale ale jurisprudentei Curtii si ale jurisprudentei CEDO, sa ridicam o exceptie de neconstitutionalitate, dar in niciun caz nu cred ca este in interesul nimanui sa ne grabim si sa o facem peste noapte sau fara sa avem motive sau sa ajungem in situatia in care s-ar putea cel putin teoretic sa fie respinsa ca inadmisibila pentru ca a fost formulata cu mult timp inainte si la data judecarii acea ordonanta nu este inca in vigoare", a spus Ciorbea.

El a explicat ca exista o practica a CCR de a se pronunta asupra ordonantelor de urgenta intrate in vigoare.

"OUG a fost publicata in Monitorul Oficial si a fost depusa la cele doua Camere. In acelasi timp, se prevede expres ca ea va intra in vigoare la 1 ianuarie anul viitor. Exista o practica recenta a CCR in care se subliniaza urmatorul aspect: Avocatul Poporului poate ataca o OUG cum este aceasta, adica publicata in Monitorul Oficial, dar neintrata in vigoare, dar la data cand este examinata exceptia de neconstitutionalitate de catre CCR OUG trebuie sa fie in vigoare. Daca noi am face foarte rapid, pe repede inainte am formula aceasta exceptie si sa luam ca ipoteza ca CCR, l-a randul ei, s-ar grabi sa o solutioneze inainte de 1 ianuarie ar constata ca este inadmisibil", a aratat Ciorbea.

Avocatul Poporului a raspuns si acuzatiilor venite din partea PNL.

"Anul acesta am atacat doua OUG, iar anul trecut, in timpul Guvernului tehnocrat, am atacat una singura si una foarte micuta. Sa fim mai atenti cand formulam astfel de afirmatii sau acuzatii ca este pacat, mai ales ca am trecut si eu un pic prin PNL si chiar tin la unii oameni sau chiar la multi oameni de acolo", a mentionat Cio ...citeste mai departe despre "Ciorbea: Nu este vorba ca nu ne grabim, vom analiza cu toata atentia sesizarile privind OUG de modificare a Codului fiscal" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 745 ori